Långt till rättegång efter Brysseldåden

1:29 min

I dag är det ett år sedan terrorattentaten i Bryssel då 32 människor dödades. En 24-årig man från Malmö är huvudmisstänkt i den omfattande utredningen.

Den 22 mars 2016 utlöste tre självmordsbombare sina sprängladdningar på olika platser kring Belgiens huvudstad. 32 personer dödades och över 300 skadades på flygplatsen Zaventem och på en tunnelbanestation i Bryssel. Terrorgruppen IS tog senare på sig dådet.

Sex personer är häktade misstänkta för terrorbrott i utredningen. Eric Van der Sijpt, talesperson vid den federala åklagarmyndigheten i Belgien, säger att det är oklart när åklagaren kan lämna in ett åtal.

– Vi letar fortfarande efter misstänkta och har utfärdat flera internationella arresteringsorder. Vi försöker samla så mycket information vi kan, säger han.

En av de häktade är en 24-årige man från Malmö. Han har erkänt att han befann sig vid en tunnelbanestation med en sprängladdning som han tänkte utlösa, men säger att han sedan ångrade sig.

I samband med årsdagen uttalade sig 24-åringens advokat Gisèle Stuyck för första gången om utredningen i den belgiska tv-kanalen RTL.

Hon säger att 24-åringen medger inblandning i attacken i Bryssel, men att han nekar till att ha varit inblandad även i terrordåden i Paris i november 2015, vilket åklagaren menar att han varit.

Hon säger också att mannen nekar till att ha varit medlem av den terrorcell som misstänks ha planerat terrordådet.

24-åringen reste till Europa från Syrien 2015. Anders Thornberg, generaldirektör för Säpo, säger att terrorattacken i Bryssel därför visar på risken för återvändande jihadister.

– Då måste vi tänka tvärtom. Det kan ju också vara terrorister som återvänder från andra länder till Sverige för att göra nånting. Om vi hade 300 personer som har rest, så är det 5 000 till 6 000 totalt från Europa. Då måste vi tänka i en bredare kontext. Vi måste byta information med de här säkerhetstjänsterna, säger Anders Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista