Skatteavdrag ska göra det lättare att hyra och sälja begagnat

1:25 min

Ett skatteavdrag bör införas som gör det billigare att reparera, sälja begagnat och att hyra. Det föreslår utredningen om Cirkulär ekonomi som i dag överlämnades till regeringen.

– Meningen med vårt förslag är att vi ska kunna använda resurserna i samhället på ett mer effektivt sätt. Återanvända saker och använda tillgångarna i samhället mer effektivt, säger utredaren Ola Alterå.

Reparation av konsumentprodukter som till exempel lämnas in på en verkstad ska få en skatterabatt på halva arbetskostnaden enligt förslaget. Samma avdrag ska ges för tjänster i samband köp av begagnade produkter och även när man hyr prylar istället för att köpa.

Ola Alterå säger att det för närvarande är billigare att köpa nytt än att reparera och att av 100 kronor som ett hushåll köper konsumentprodukter för går 98 kronor till att köpa nytt, endast en krona går till reparationer.
Förslaget kommer enligt Alterå att kunna skapa 10.000 nya jobb.

– Vi tror det kan ge säkert tio tusen nya jobb, en del är säkert avancerade digitala tjänster. Men en god del av jobben kommer att vara sådana som man inte behöver akademisk utbildning för eller behöver kunna felfri svenska.

Utredningen föreslår också att tillgången på bilpooler ska öka. Parkeringsplatser för bilpoolsbilar ska ordnas av kommuner. Och en bilpoolsbil kan ersätta sex vanliga bilar, vilket kan göra att behovet av nya bilar och nya parkeringsplatser minskar i bostadsområden.

Kommuner och statliga myndigheter föreslås också få ökade krav på att agera mer cirkulärt och resurseffektivt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista