Tillerson: Ett digitalt kalifat får inte uppstå

2:09 min

Att bekämpa Islamiska staten är USA:s mest prioriterade mål i Mellanöstern, det sa utrikesminister Rex Tillerson på det pågående mötet för den internationella koalitionen mot IS. Tillerson talade också om vikten av att bekämpa IS på internet.

Många blickar riktades mot Washington när den nytillträdda utrikesministern Rex Tillerson talade inför ministrar och representanter från de totalt 68 länder som ingår i koalitionen mot IS.

– Det finns många utmaningar i Mellanöstern, men att besegra IS är vårt främsta mål i regionen, sa Tillerson.

Den amerikanska utrikesministern bad om mer hjälp och resurser i kampen mot Islamiska staten och sa USA nu står för 75 procent av det militära stödet till allierade i Syrien och Irak.

Han uppmanade också representanterna på mötet att bekämpa IS i sina hemländer och påminde om att celler kopplade till Islamiska staten spridit sig långt utanför Mellanöstern.

En stor del av sitt anförande ägnande Tillerson åt att prata om Islamiska statens närvaro på internet. Ett digitalt kalifat får inte uppstå istället för det fysiska, varnade han. Vi måste förhindra att rekryterar nya anhängare på internet.

USA kommer att öka pressen på Islamiska staten och al-Qaida i Syrien berättade Tillerson, men gav inga detaljer om hur det skulle ske.
Både under och efter valet har president Donald Trump intygat att han kommer förgöra Islamiska staten. Trump har sedan tidigare gett försvarsdepartementet i uppdrag att ta fram en plan för hur det ska gå till.

Tillerson var i dag tydlig med att det för USA i första hand är en militär strategi som behövs för att besegra IS, men han la sedan till att det också är viktigt att skapa stabilitet genom humanitärt bistånd.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström fanns också på plats i Washington. Enligt Wallström var det positivt att Tillerson betonade andra insatser förutom de rent militära, eftersom det enligt Wallström behövs en hållbar plan för vad som ska göras om man lyckas besegra IS militärt.

– Det är viktigt att fundera över vad vi ska göra för att komma åt den radikalisering som sker runtom i världen och hur får vi in det i en politisk process så småningom, sade utrikesminister Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista