Husfasad med skylt där det står Allra till vänster. Till höger, man öppnar sitt pensionsbesked från PPM.
1 av 2
Allra slängdes igår ut ur PPM:s system. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.
Dennis Töllborg. Foto: Anders Wejrot/Scanpix.
2 av 2
Dennis Töllborg, professor i Rättsvetenskap, är kritisk till agerandet. Foto: Dennis Töllborg, professor i Rättsvetenskap, är kritisk till agerandet.

Statstjänsteman hade i nyckelroll i Allraskandalen

Dennis Töllborg: De borde ha sagt nej
3:02 min

En högt uppsatt tjänsteman inom Finansdepartementet spelade en viktig roll när pensionsbolaget Allra gjorde ett par av sina ifrågasatta affärer.

Mannen var styrelseordförande i ett företag som gjorde affärer med Allra – samtidigt som han satt i styrelsen för flera statliga bolag.

Det här borde inte ha godkänts av departementet, tycker Dennis Töllborg som är professor i rättsvetenskap.

– Det borde vara vallgravar mellan departementet och det som departementet ska styra. Särskilt när det gäller saker som pensioner och annat som har att göra med välfärdsstaten, säger Töllborg.

Ekot har tidigare avslöjat att pensionsbolaget Allra gjorde affärer för hundratals miljoner kronor med ett företag som hette Oak Capital. Det är bland annat dessa affärer som gjort att Pensionsmyndigheten granskat Allra och beslutat att kasta ut bolaget ur PPM-systemet. Ett beslut som ska prövas i kammarrätten.

I Oak Capital, som hade kopplingar till Allra, var statstjänstemannen styrelseordförande när de ifrågasatta affärerna genomfördes. Han var då också kansliråd på finansdepartementet och satt i styrelserna för de statliga bolagen Sveaskog, Infranord och Teracom.

Tommy Jensen som är professor i företagsekonomi och som forskar om etikfrågor tycker att departementet borde ha sagt åt tjänstemannen att inte sätta sig i styrelsen för ett privat finansbolag av det här slaget.

– Det här borde man ha avrått från början.

Varför då?

– Det finns anledning att redan på förhand tänka på om det här är förenligt med vad man gör inom statsapparaten. Eftersom han satt på finansdepartementet som har mycket med våra pensioner att göra så fanns det en direktkonflikt, säger Jensen.

Tjänstemannen på finansdepartementet blev informerad om att Oak Capital och Allra, som då hette Svensk Fondservice, gjorde affärer som styrelsen borde ifrågasätta. Det visar bland annat interna dokument.

Affärerna kan ha kostat pensionsspararna mångmiljonbelopp, enligt experter Ekot talat med. Att han inte ens då lämnade styrelsen gör det ännu mer allvarligt, tycker professorn i rättsvetenskap Dennis Töllborg.

– När det framkommer att det är tveksamma affärer, möjligen rent av brottsliga, så borde den här personen inte bara reagera mot det utan också informera departementet, och departementschefen borde ha sagt "det där får inte du lov att syssla med", säger Töllborg.

Lagen om offentlig anställning säger att en statstjänsteman inte får ha en bisyssla som kan skada myndighetens anseende. Straffet är löneavdrag eller en varning från arbetsgivaren.

Men någon bestraffning har inte tjänstemannen fått från regeringskansliet. Varken han eller regeringskansliet vill ställa upp på en muntlig intervju men de svarar på vissa frågor på mejl.

Mannen skriver till Ekot att allt det som nu kommit fram i media om Oak Capital inte var känt när han var ordförande i bolaget. Han säger också att hans styrelseuppdrag i företaget var godkänt, vilket regeringskansliet varken kan bekräfta eller förneka.

I dag är mannen tjänstledig från arbetet som kansliråd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".