Tuff strid om sjukvårdsreform i USA

2:23 min

"Obamacare ska bort", det var löftet från många republikanska kongressledamöter under valrörelsen. Trots att republikanerna är i majoritet så är det inte säkert att partiets nya sjukvårdsförslag kommer få tillräckligt med röster i representanthuset.

I sju år har de kritiserat den. De har velat ogiltigförklara delar av den i domstol. De har lovat att upphäva den.

I dag kan republikanerna i USAs representanthus ta de första stegen mot att ersätta sjukvårdsreformen Affordable Care Act, eller Obamacare, som den också kallas.

Flera veckor har gått sedan republikanernas förändringspaket offentliggjordes, sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att få en majoritet av partimedlemmarna i representanthuset att stödja förslaget när den i dag sannolikt tas upp till omröstning.

Det har visat sig svårt. Det är mycket som står på spel.

För trots att republikanerna är i klar majoritet i representanthuset är ödet för partiets förslag högst oviss.

En del av de republikanska kongressledamöterna fruktar att förändringarna kommer göra sjukvårdsförsäkringarna dyrare och därmed bidra till att miljoner väljare kommer att stå utan skydd. 2018 är det dessutom mellanårsval.

Framförallt möter förslaget motstånd från partiets högerflank som tycker att det är alldeles för tamt och alldeles för likt Obamcare; Obamacare light, har det ibland fått heta.

Som om inte det vore nog har republikanernas sjukvårdspaketet fått kritik från försäkringsbolag, läkarföreningar, konservativa tankesmedjor och veteraner.

Om reformförslaget inte skulle få tillräckligt med röster innebär det ett stort bakslag för både president Trump och för flera kongressledamöter i Republikanernas absoluta toppskikt som alla gått till val på att snabbt upphäva och ersätta Obamacare.

Trump har de senaste dagarna lagt ner en hel del energi på att få över tveksamma republikaner till ja-sidan vilket vittnar om hur mycket som står på spel för presidenten.

Om förslaget röstas igenom skulle Trump säkra en efterlängtad seger som dessutom utgör de första stegen mot att upphäva en av Obamas största politiska framgångar.

Skulle det däremot misslyckas har presidenten själv sagt att andra stora vallöften, till exempel en omfattande skattereform, kommer bli betydligt svårare att få igenom.

Republikanernas sjukvårdsförslag kommer däremot inte kunna bli verklighet förrän det också har godkänts av senaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista