Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Björn Lindgren/TT

Flera moderater kräver Anna Kinberg Batras avgång

Kerstin Franzén (M): Jag trodde på henne i början
0:34 min

Dagen före Moderaternas stora Sverigemöte kommer en handfull lokala krav på partiledare Anna Kinberg Batras avgång. En av dem som vill byta ut henne är Kerstin Franzen, moderat och andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Sollefteå.

– Jag tror att vi är väldigt många som är mycket besvikna på Anna Kinberg Batra. Jag hade stor tilltro till henne i början trots att det fanns kritik då också. Jag tycker att hon är kunnig, hon är kompetent men hon har fel strategi. Hon gjorde ett felaktigt val att gå ut med utspelet om samarbetet med Sverigedemokraterna i januari , säger Kerstin Franzen.

Idag redovisar tidningen Dagens Samhälle en enkät, där man ställt frågor till de högsta moderata kommunpolitikerna i de 280 kommuner där partiet finns representerat i kommunfullmäktige. 148 kommunalråd, oppositionsråd, gruppledare svarade på enkäten, och det i särklass mest återkommande är kraven på ökad tydlighet om vad Moderaterna står för.

I samband med enkäten kräver sju av moderatpolitikerna en ny partiledare. Ytterligare några uttrycker att de vill ha förnyelse i partiledningen. Det här är inget som tidningen uttryckligen frågat om i enkäten.

I morgon samlas ju cirka 1500 moderata kommunpolitiker till det så kallade Sverigemötet i Karlstad, och samtidigt kämpar Anna Kinberg Batra för sin framtid som partiordförande.

Utspelet från Anna Kinberg Batra var ju var tänkt att räta upp den nedåtlutande tendens den moderata opinionskurvan haft ända sen försommaren 2016 men som istället gjorde den ännu brantare.

Det är beslutet att inleda samtal med Sverigedemokraterna utan att förankra med de andra borgerliga partierna som upprör Kerstin Franzén.

– Det är ju naturligtvis drastiskt att begränsa en partiledares avgång 1,5 år före valet, men jag känner att för att kunna återfå de sympatier vi har haft, tror jag att man måste göra en kursändring här, säger hon.

– Och det tror jag blir svårt för Anna Kinberg Batra att göra efter hennes utspel, säger Kerstin Franzen som inte är förvånad över att siffrorna har sjunkit.

Det har blivit en fråga om spelet i politiken, inte om innehållet säger Kerstin Franzen, gruppledare för Moderaterna i Sollefteå.

– Nu har hela tiden gått åt till spelplanen, säger hon.

Vem vill du hellre se som partiledare?

– Ja, det finns ju flera. Jag tror Ulf Kristersson eller Elisabeth Svantesson står ju nära, säger Kerstin Franzen, moderat och andre vice ordförande i kommunfullmäktige i  Sollefteå.

Mer om Moderaterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".