Arbetslösheten fortsätter minska

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka, trots omfattande varsel den senaste tiden, enligt arbetsmarknadsstyrelsen AMS.
I april förra året var 3,8 procent av arbetskraften öppet arbetslös, men i april i år hade andelen sjunkit med 0,2 procentenheter till 3,6 procent eller 156 000 personer, den lägsta andelen öppet arbetslösa på tio år. Den totala arbetslösheten under april i år uppgick till 6,5 procent, också det en mindre andel av arbetskraften än för ett år sedan. Samtidigt var antalet varsel högt i april i år. Sammanlagt 5 000 personer varslades då om uppsägning - det är i och för sig färre än för ett år sedan men Ericssons senaste våg av uppsägningar finns ännu inte med i statistiken. De allra flesta varsel har lagts inom tillverkningsindustrin samt uppdrags och IT-sektorn. AMS-chefens förklaring Att arbetslösheten totalt sett ändå fortsatt minska förklarar AMS generaldirektör Anders L Johansson med framför allt följande: - Det första är att vi faktiskt har en inhemskt bra och stark ekonomi som innebär att stora delar av offentlig sektor, vård, omsorg, skola, men också servicenäringar, detaljhandel fortsätter att öka sin sysselsättning, säger han. - Det är ju en annan del av ekonomin än den privata industrin och IT-sektorn som vi ju ser väldigt mycket ikring när det gäller varsel och omstruktureringar. Också sjukskrivningar spelar in Men den mycket låga arbetslösheten förklaras också av att färre faktiskt står till arbetsmarknadens förfogande idag än under högkonjunkturen mellan 1997 och 2001. Skulle lika många som då, mellan 50 000 och 60 000 personer per år, strömma in på arbetsmarknaden nu skulle arbetslösheten - om allt annat såg likadant ut - ligga på 5 istället för 3,6 procent, enligt Anders L Johansson. En annan faktor är de kraftigt ökande sjukskrivningarna: - Vi måste anta att den lavinartade ökningen vi har utav sjukskrivningarna, inte minst långtidssjukskrivningarna, också naturligtvis påverkar gruppen arbetslösa. På AMS har man nu begärt att via Statistiska centralbyrån, SCB, få kartlagt hur många av de som är arbetslösa som blir långtidssjukskrivna och som därmed försvinner ur arbetslöshetsstatistiken. Det vet man inte idag. Klart är dock att sjukskrivningarna leder till att fler vikarier tas in - och det minskar ju också arbetslöshetssiffran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".