Man gripen misstänkt för hot mot judiska organisationer

2:01 min

Israelisk polis har gripit en 19-årig man misstänkt för de bombhot som drabbat flera judiska föreningar i USA. Den misstänkte mannens motiv är inte kända, men enligt den israeliska polisen kan han också ha legat bakom hot i Nya Zeeland och Australien.

19-åringen greps under morgonen i södra Israel. Uppgifterna om honom är knapphändiga, men han ska ha dubbelt medborgarskap, i USA och i Israel, och polisen i Israel beskriver honom som "en hackare".

Mannen kunde gripas efter att israelisk polis fått information av bland annat den amerikanska polisen FBI.

En våg av hot har drabbat judiska föreningar i hela USA, enligt en den judiska organisationen Anti-Defamation League ska runt 150 hot ha riktats mot judiska skolor och föreningar sedan januari i år.

Därtill har två begravningsplatser vandaliserats i Philadelphia och utanför St. Louis.

Hoten har lett till att byggnader evakuerats och till en rädsla för ökad antisemitism i landet.

I början på mars greps en före detta reporter i USA misstänkt för några av hoten, men den mannen kunde bara knytas till en bråkdel av dem.

Den israeliska polisen uppger för nyhetsbyrån AP att 19-åringen som greps idag ska ha använt olika datorprogram för att ringa och lämna hoten, och på så sätt försökt att dölja spåren efter sig genom att inte använda telefoner.

"Det är en bomb gjord med C4, det kommer vara mycket splitter och den finns i en väska" säger en förvrängd röst på en inspelning som den israeliska nyhetsbyrån JTA uppger vara ett av hoten.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz ska det första hotet mannen misstänkts för ha varit mot en judisk institution i Nya Zeeland där myndigheterna kunde spåra det till Israel.

19-åringen är också misstänkt för att har riktat hot mot organisationer i Australien och i Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista