Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Små företag kan drabbas av brexit

"Tids nog måste man ta reda på vilken risk man är utsatt för"
1:53 min
Anna Stellinger och Erik Lagerlöf
Anna Stellinger och Erik Lagerlöf är eniga om att brexit är dåligt för Sverige. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Svenska företag är dåligt förberedda på det brittiska utträdet ur EU, hävdar flera experter.

På onsdag trycker Storbritanniens premiärminister på brexit-knappen men bland många företag finns fortfarande en avvaktande attityd.

– Man väntar och ser. Man har inte tagit itu med de här frågorna på det sätt som man kanske bör. Tids nog måste man ta reda på vilken risk man är utsatt för, och det är bättre att göra det nu än vid ett senare tillfälle då det blir svårare, säger Erik Lagerlöf, jurist på advokatfirman Vinge. 

I veckan startar nedräkningen för Storbritanniens EU-medlemskap. På onsdag har britterna sagt att de ska utlösa artikel 50 i Lissabonfördraget som reglerar hur ett utträde går till. 

Kommerskollegium är Sveriges handelsmyndighet som bland annat arbetar med EU:s inre marknad. Generaldirektör Anna Stellinger säger att det framför allt är mindre företag som handlar med Storbritannien och inte har tillräcklig juridisk kompetens som kan drabbas av brexit. 

– De små och medelstora företagen som inte agerar utanför EU ännu utan har vant sig vid den här trygga hemmamarknaden som EU och den inre marknaden är, för dem kan det bli extra kostsamt, säger Anna Stellinger. 

"Inget avtal är bättre än ett dåligt avtal", sade Storbritanniens premiärminister Theresa May i januari. 

Det innebär att britterna kanske lämnar EU om två år utan att ett nytt regelverk finns på plats. Det kan medföra nya tullar, till exempel för varor som kläder, enligt Anna Stellinger. 

– Den typen av handel kommer att straffas med 12 procent tull, personbilar 10 procent tull, lastbilar 22 procent tull, så vi kommer kunna handla men det kommer bli dyrare och framför allt krångligare. 

Ett grundscenario ni har båda två är ju att brexit kommer vara dåligt för Sverige och svenska företag. Hur kan ni vara så säkra på det? 

– Givetvis finns det de som tror att brexit är något positivt. Risker kan hanteras men det förutsätter ett vuxet samtal där man identifierar de problem som finns. Just i dag ser inte jag att det klimatet finns mellan Storbritannien och EU, säger Erik Lagerlöf.

Mer om brexit och företagen hör du i Ekonomiekot lördag, 11.40 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".