Splittrat EU firar 60 år

1:44 min

Tusentals aktivister från hela Europa samlas i dag i Rom för att manifestera sitt stöd för EU.

– Vi vill förändra EU, vi tror att ett enat Europa är vår enda framtid, nationalismen som vi nu ser breda ut sig riskerar att ta död på EU, säger Julia del Vecchio.

Hon är aktiv i en italiensk kvinnoorganisation och en av arrangörerna bakom morgondagens "Marsch för Europa" här i Rom som väntas locka tusentals aktivister från hela Europa. Redan i dag hålls seminarier och möten på olika universitet med italienska och europeiska frivilligorganisationer och akademiker.

Statsvetaren Roberto Caldani är en av 300 ledande akademiker i EU som undertecknat en appell för ett enat Europa. Han menar att EU efter Brexit står inför ett vägval.

– EU står inför valet att fördjupa samarbetet eller förvinna, säger han.

EU:s stats- och regeringschefer anländer hit till Rom redan i dag, och här har nu säkerheten skärpts efter attentatet i London tidigare i veckan. I kväll håller påven audiens för de 27 EU-ledarna.

I morgon vid en högtidlig ceremoni på Capitolium där EU:s sex grundarländer för 60 år sedan skrev under Romfördraget, ska EU-ledarna – alla utom Storbritanniens Theresa May anta en deklaration om EU:s framtid.

Budskapet är enighet, och EU-länderna har gjort allt för att lägga meningsskiljaktigheterna åt sidan. Men det finns stora motsättningar i synen på EU och in i det sista är det osäkert om till exempel Polen kommer att skriva under den gemensamma deklarationen.

Det gäller även Grekland som hotar att bojkotta ceremonin i morgon om man inte får igenom lättnader i de pågående förhandlingarna om nya krislån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista