En person skär i kött.
Foto: Natacha Pisarenko/TT

Argentina kan gynnas av brasiliansk köttskandal

"Vi kan återuppta exporten"
1:33 min

Köttskandalen i Brasilien har lett till att Argentina ser ökade möjligheter att exportera sin biff.

Bland annat Kina, EU och Chile har begränsat importen av brasilianskt kött efter uppgifter om att brasilianska köttföretag skickat salmonella-smittat och ruttet kött utomlands.

– Den brasilianska skandalen gör att vi kan återuppta exporten till framför allt Kina och Chile, säger Miguel Schiaritti, ordförande för Argentinas handelskammare för kött.

Den argentinska köttexporten har de senaste tio åren minskat med 70 procent när Brasilien tagit marknadsandelar. Dels på grund av att den brasilianska ekonomin varit mer stabil, och dels på grund av att brasilianarna gett statligt stöd till sina köttföretag.

Men Kina, världens största importör, har nu stoppat allt kött från Brasilien efter att ett 20-tal brasilianska företag misstänks ha exporterat ruttet, salmonella-infekterat och manipulerat kött. De ska ha mutat inspektörer på jordbruksministeriet som i sin tur slussat pengarna vidare till regeringspartiet.

Brasiliens regering försöker övertala EU, Kina och Chile att återuppta importen genom att betona att utredningen bara omfattar ett fåtal av landets köttföretag.

Men i Argentina hoppas Schiaritti att skandalen gör att Argentina återtar positionen som en av världens ledande köttexportörer - vilket i så fall skulle gynna även de brasilianska köttföretagen, som de senaste åren köpt upp många av sina argentinska konkurrenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".