Fortsatt oklart öde för sjukvårdsreform

2:14 min

I USA är ödet för republikanernas sjukvårdsreform fortfarande högst ovisst. Omröstningen i representanthuset flyttades plötsligt och oväntat fram till i eftermiddag svensk tid, och det ser ut att bli en rysare.

President Donald Trump höjde insatserna igår när han ställde ett ultimatum till de republikaner som fortfarande var emot reformpaketet.

Rösta igenom förslaget eller så försvinner möjligheten att få igenom en reform, var budskapet.

Republikanernas lagförslag, som syftar till att göra om stora delar av sjukvårds- och försäkringssystemet Obamacare, skulle ha tagits upp för omröstning i representanthuset under den amerikanska torsdagskvällen, men Republikanerna flyttade oväntat fram den till idag.

Trots hårda maratonförhandlingar var det inte tillräckligt många republikaner som ställde sig bakom reformpaketet, samtidigt väntas ingen av representanthusets demokrater stödja det.

Högst 22 republikaner kan rösta nej om förslaget ska ha en chans att klara en omröstning, enligt flera uträkningar.

Kritiken mot förslaget kommer från flera håll, men det mest effektiva motståndet har kommit från republikanernas högerfalang i representanthuset, the Freedom Caucus, som anser att flera delar av reformförslaget fortfarande är för likt Obamacare.

Efter att republikanerna i representanthuset hållit ett extrainsatt möte höll talmannen Paul Ryan ett kort anförande igår:

– Under sju och ett halvt år har vi lovat det amerikanska folket att vi ska upphäva och ersätta den här misslyckade lagen, imorgon fredag kommer vi gå vidare till omröstning.

Har du tillräckligt med röster skrek journalister till Paul Ryan som med bestämda steg lämnade lokalen utan att svara.

På presidentens officiella twitterkonto skrev Trump igår att "Obamcare har lett till högre kostnader och färre val, det kommer bli värre".

Trump har flera gånger sagt att Obamacare kommer att implodera och gå under av sig själv om man inte ersätter det, om republikanerna misslyckas med att få tillräckligt med röster idag får vi kanske se om Trump har rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista