Facebooksida och händer på ett tangentbord
Flera rasistiska inlägg det finns också islamofobiska bilder. Foto: TT

Vittnen får nyckelroll i facebook-fallet

"Jag satt och skakade och var arg"
0:59 min

Idag börjar rättegången i Uppsala i det uppmärksammade fallet med en misstänkt våldtäkt som sändes live på Facebook. Åklagaren har inte fått ut filmen som ska visa övergreppet, utan har varit tvungen att pussla ihop vad som hänt med hjälp av vittnen.

– Folk skriver i den här chatten hela tiden, ring polisen, ring polisen, alla ringer polisen! berättar ett vittne.

Det var i slutet av januari som Olivia, som egentligen heter något annat, var hemma hos en kompis och loggade in på Facebook. I flödet finns en livesändning som visar en kvinna, till synes medvetslös. Tillsammans med henne i rummet finns flera killar som enligt Olivia förgriper sig på kvinnan samtidigt som de sänder live på Facebook.

Det Olivia såg kan komma att bli ett av de avgörande vittnesmålen i rättegången, enligt åklagaren Pontus Melander.

– Vittnen är ju en del av den centrala bevisningen, vi har ju ett antal personer som säger sig ha sett hela eller delar av det som livestreamades på Facebook.

Många som såg livesändningen blev skakade av bilderna och vad som faktiskt hände på skärmen. Även Olivia blev starkt påverkad och har haft svårt att komma över det hon sett.

– Jag satt och skakade och var arg, jag kunde liksom inte, jag kunde inte släppa tanken att det har liksom hänt… Det är äckligt.

Rättegången kommer förmodligen pågå i tre dagar å dom tre misstänkta nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".