Amnesty om misstänkt svarthandel: Det är mycket allvarligt

1:50 min

Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International, reagerar starkt på Ekots och SVT Nyheters avslöjande om misstankar om svarthandel med intervjutider till svenska ambassaden i Amman

– Jag reagerar mycket starkt på de här uppgifterna. Vi talar om människor som redan är mycket, mycket utsatta och i många fall har tvingats fly, är drabbade av krig, konflikt, förföljelse.
Vi vet att handläggningstiderna i dag är alldeles på tok för långa och att det inte heller finns tillräckligt med ambassader som tar emot ansökningar. Att det här läggs på för redan utsatta oroade människor, det är ju väldigt allvarligt.

Är det här något du känner igen?

– Det har hänt ett antal tillfällen att man tagit kontakt med oss och berättat att man fått erbjudande om att mot betalning få olika tjänster, exempelvis att komma före i kön. Det har också varit kopplat till familjeåterförening.
Det är inte uppgifter som vi själv utrett eller bekräftat på något sätt, utan som vi då har fört vidare till Migrationsverket.
 

Har du exempel på var det skett? 

– Det har varit olika kontinenter, så det är inte bara kopplat till den här delen av världen.

– Det är ju svårt att veta vad det beror på, men det är klart att det kan vara problem när tillgången till tider är väldigt begränsad och man vet att människor är desperata. I den typen av situationer gäller det ju att ha ett otroligt vattentätt system som omöjliggör den här typen av agerande. Det ligger väl på svenska myndigheters och svenska utlandsbeskickningars bord att göra detta, säger Madelaine Seidlitz jurist på Amnesty.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista