Bilden av gärningsmannen i London klarnar - flera gripna för terroristattentatet

1:21 min

Ytterligare två personer har gripits i samband med terrordådet London.

Totalt har nu tio personer gripits i den massiva polisutredning som pågår efter attacken i onsdags, säger Scotland Yards Mark Rowley. Flera adresser har genomsökts, främst i västra England - och här i London.

Uppdatering: Totalt 11 personer gripna

Polisen har också haft kontakt med tre och ett halvt tusen vittnen som berättat vad de såg och upplevde under attacken på Westminster Bridge å utanför det brittiska parlamentet.

Samtidigt börjar bilden klarna kring misstänkte gärningsmannen Khalid Masood.

Gärningsmannen har namngetts som Khalid Masood, en 52 årig man från grevskapet Kent i sydöstra England, å som bytt namn från Adrian Russell Ajao. Polisen säger sig fortfarande tro att han agerat ensam, men undersöker om han kan ha fått hjälp eller uppmanats av någon att genomföra attacken.

Därför vädjar polisen nu till allmänheten att höra av sig om de har någon information om Khalid Masood:

Sammanlagt är nio personer frihetsberövade, misstänkta för förberedelse till terrordåd. En kvinna har släppts mot borgen.

Bilden av den 52-årige misstänkte gärningsmannen Khalid Masood börjar också bli klarare.

Masoods tidigare fru, en 39-årig kvinna, är en av dem som gripits av polisen, enligt The Telegraph. Polisen har sökt igenom vad som tros vara hennes lägenhet i östra London.

Den misstänkte gärningsmannen Khalid Masoods födelsenamn var Adrian Russell, enligt Scotland Yard. Det rapporterar Reuters uppger TT.

Brittiska medier beskriver Khalid Masood som en man som konverterat till islam. Han föddes under namnet Adrian Russel, enligt polisen, som nu utreder om Masood agerade på egen hand eller styrdes av någon grupp.

 En källa säger till Sky News att han var en "mycket religiös, vältalig man".

– Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom här ute när han jobbade i sin trädgård, säger Iwona Romek, som tidigare bodde granne med Masood och hans familj, till Birmingham Mail.

Masood var enligt uppgifter gift och hade tre barn. Han har enligt polisen använt flera olika identiteter och har bott i grevskapet West Midlands där Birmingham ligger.

Efter attentatet i London, där Masood styrde sin bil mot fotgängare och därefter knivhögg en polis vid parlamentsområdet, har polisen gjort räder på sex adresser i Birmingham och London.

Masood är tidigare dömd flera gånger, bland annat för vålds- och vapenbrott, men inte för några terrorrelaterade brott. Han har tidigare undersökts av underrättelsetjänsten MI5, misstänkt för våldsam extremism, men utredningen lades ned.

"Han var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack", skriver Londonpolisen i ett uttalande.

Även om polisen tror att Masood agerade på egen hand har terrorgruppen IS sagt att han var en av deras "soldater", som utförde dådet efter att de uppmanat till attacker mot länder som slåss mot jihadister i Irak och Syrien. Londonpolisen uppger att man fortfarande utreder om andra krafter styrde honom att utföra dådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista