Eco Dynamics, miljöklassad diesel som släpper ut 117 gram koldioxid per kilometer. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Eco Dynamics, miljöklassad diesel som släpper ut 117 gram koldioxid per kilometer. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Kritik mot regeringens miljöbilsförslag

Annie Lööf: Helt otillräckligt
1:19 min

Det kommer kritik mot regeringens förslag där bilar med höga utsläpp ska betala mer skatt och där pengarna går till de med låga eller inga utsläpp.

– Det är bra att regeringen lägger fram ett förslag, men det här är helt otillräckligt för att ställa om transportsektorn i en mer miljövänlig riktning, säger centerns partiledare Annie Lööf.

Det handlar om regeringens så kallade bonus-malus-system där bilar med höga utsläpp ska betala mer skatt och där pengarna går till de som äger bilar med låga eller inga utsläpp.

– Det kommer att vara en tydlig skillnad vilken bil du väljer. Där du, om du väljer en bra bil, får en tydlig bonus. Högsta bonus kommer att vara 45 000. Om du väljer en bil med höga utsläpp kommer du få betala en malus i form av ökad fordonsskatt, säger miljöminister Karolina Skog.

Men det här är för lite. Och för tidigt, menar Bertil Moldén på intresseorganisation Bil Sweden. Han vill att Sverige ska vänta in en EU-lagstiftning på området. Och att de som köper en ny bil ska belönas bättre.

– Ja svenskarna gillar morötter, man gillar att göra väl. Men då är 45 000 kronor alldeles för lite, när du konfronteras med en merkostnad på 100 000 kr till 200 000 kr, säger Bertil Moldén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".