Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karenstider för blodgivning kan ändras

"Det är svårt att tro att vi kommer ha kvar 12 månaders-karensen"
1:45 min
Påse med blod och två män med en pride-flagga.
Foto: Leif R Jansson/TT, Vadim Ghirda/TT

Den omdebatterade regeln som hindrar män som har sex med andra män att bli blodgivare är på väg att ändras.

I dag har de en karenstid på 12 månader efter senaste sexuella kontakt men den tiden kan nu bli avsevärt kortare enligt Socialstyrelsen.

– Vi har påbörjat ett arbete nu för att revidera föreskrifterna och då tar vi naturligtvis de här frågorna med oss. Ska det verkligen vara 12 månader, eftersom vi sitter i ett annat läge med utvecklingen av diagnostik.

– Det är nog väldigt svårt att tro att vi har 12 månaders karensen kvar när vi får nya föreskrifter på plats men jag kan ju inte svära på hur det ser ut, säger Helena Ström, utredare för enheten för patientsäkerhet vid Socialstyrelsen.

En man som har haft sexuellt umgänge med en annan man anses av socialstyrelsen ha ett sexuellt riskbeteende, eftersom de löper högre risk för att få sjukdomar som kan överföras via blod.

RFSL, riksförbundet för HBTQ-personers rättigheter, ser positivt på en eventuell förkortning av karenstiden.

Det kan ge flera nya blodgivare som tidigare inte fått ge blod.

– Ja, det skulle innebära en seger för oss i vår fråga som vi har drivit. Sen ska det såklart bli spännande att se vad de kommer fram till i sitt förslag. Och om det då också påverkar vår grupp, män som har sex med män, i det här förslaget. I dag ser det ut så att du missar många potentiella personer som kan vara med och bidra till Sveriges blodbanker, säger Mikael Jonsson, chef för hälsa och hiv vid RFSL.

Socialstyrelsen arbetar nu med den nya revisionen. Hur lång karenstiden för män som har sexuellt umgänge med män kommer blir är ännu inte bestämt, men en förkortning är mycket trolig.

De nya föreskrifterna förväntas bli klara till nästa år tror Helena Ström.

– Det är knappast driftsatt före 2018. Men vi har hela 2017 på oss för att försöka få fram ett så bra underlag som möjligt för att göra den typ av förändringar och förbättringar som kan göras. Jag har en god förhoppning om att vi kan vara klara under 2018, säger Helena Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".