Tomas Ramberg: Tobé teg om elefanten inför Moderaterna

Det tog inte lång tid innan Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé kom in på Moderaternas sviktande stöd när han inledde partiets Sverigedagar i Karlstad i dag. Men Tobé nämnde överhuvudtaget inte det som enligt många orsakat opinionsraset; öppningen mot SD, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Vissa politiska utspel går inte att ta tillbaka. Moderaternas beslut att öppna dörren till Sverigedemokraterna är ett sådant. SD-anden kan inte tryckas ner i flaskan igen.

Efter Moderaternas SD-besked i januari har partiets redan svaga opinionssiffror rasat.

De väljare som lämnar Moderaterna går till det mest SD-fientliga borgerliga partiet, alltså Centern. Många drar därför slutsatsen att opinionstappet beror på öppningen mot Jimmie Åkessons parti.

Att efter nära sju år bli första parti att bryta SD:s isolering var inget obetydligt steg och SD firade det moderata beskedet som en stor seger. Men trots att detta är det första stora partimötet efter omsvängningen nämndes SD - elefanten i rummet - inte i partisekreterarens tal.

Den moderata partiledningen har inte samma förklaring till tappet som omvärlden.

Deras analys är, åtminstone utåt, att den nya linjen inte satt sig ännu. Får de bara fortsätta kommer väljarna förstå att Moderaterna är det säkraste alternativet för den som vill avsätta den rödgröna regeringen. Den moderata analysen utgår från att det finns en talrik borgerlig väljaropinion som tröttnat på att allianspartierna inte utnyttjar SD:s stöd och går till handling.

Sannolikt tolkar de Centerns utspel i veckan om att försöka riva ut skatteförslag ur regeringens budget som en bekräftelse på att de har rätt. Att Centern trots sina framgångar känner pressen.

Tomas Tobés uppgift i dag var att övertyga landets moderater om att han vet vad han håller på med. Att partiet under hans och Anna Kinberg Batras ledning har en tydlig politisk linje. För att göra det tog han till ett av partiets pålitligaste varumärken: Lag och ordning.

Hårdare straff, fler poliser och tuffare kriminalpolitik har alltid haft särskilda platser i moderathjärtan. Nu smälter de dessutom samman med de senaste årens stora invandringsdebatt. Hårda tag mot brottslingar är för en grupp väljare synonymt med hårdare krav på invandrare.

Ledningen försöker alltså tillmötesgå de kritiker som klagat på att partiet har en otydlig och flaxig politik, som brukar säga att ledningen inte klarat att kommunicera en begriplig "moderat berättelse." Nu gäller det bara för Tomas Tobe och Anna Kinberg Batra att övertyga kritikerna om att just de är de bästa "berättarna".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista