Domare i ICC i Haag
Marc Perrin de Brichambaut, domare. Foto: Toussaint Kluiters/TT

Kongolesisk krigsherre döms till skadestånd i unik dom i Haag

Ska betala cirka 9 miljoner kronor
1:14 min

Den internationella brottmålsdomstolen i Haag har i dag utdömt skadestånd till offren för en kongolesisk krigsherre, en dom som är den första i sitt slag.

Germain Katanga, en kongolesisk krigsherre som dömdes till tolv års fängelse för krigsbrott 2014, ska nu också betala ett skadestånd på sammanlagt en miljon dollar, cirka 9 miljoner kronor, till offren för en attack mot en by i Ituri-provinsen 2003.

Enligt domen i dag ska han betala 250 dollar var till de 297 överlevande offren för attacken, i ett för domstolen unikt beslut.

Domarna är medvetna om att Katanga, som sitter i fängelse i Kinshasa där han står åtalad för ytterligare brott, troligen inte har några tillgångar eller möjligheter att betala skadeståndet. Därför har de vädjat till domstolens egen brottsofferfond att betala ut skadestånden.

Domaren Marc Perrin de Brichambaut sade att skadestånden inte kompenserar fullt för skadorna, men att det ändå kan ge en viss lindring för det lidande som offren gått igenom.

Domstolen vädjar också till brottsofferfonden att ge kollektivt stöd till byn för att bygga upp skolor, vägar och hus.

Det var i februari 2003 som Katangas milis brände, plundrade och dödade omkring 200 människor i byn Bogoro i Kongo-Kinshasa.

Mer om Kongo-Kinshasa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".