Donald Trump drar tillbaka sjukvårdsreformen

1:29 min

Republikanerna i USA:s kongress har misslyckats med att nå enighet om ett förslag till ny sjukförsäkring.
Omröstningen om förslaget sköts upp igen på fredagskvällen, sedan det stod klart att det inte skulle gå att få igenom i representanthuset.

USA:s president Donald Trump tog på förhand fram piskan inför den viktiga omröstningen: Om republikanerna inte röstar ja kommer Obamacare att bli kvar.

President Donald Trump gick till val på att riva upp och ersätta det så kallade Obamacare, men har hittills inte lyckats infria det löftet.

Bakgrund: Sjukförsäkringsreformer i USA

Den nu gällande sjukförsäkringslagen Obamacare, vars egentliga namn är "The Patient Protection and Affordable Care Act", antogs av kongressen i mars 2010 efter en bitter politisk strid.

Obamacare är mycket komplex och har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Den förordar bland annat att försäkringsbolag inte får neka sjukvårdsförsäkring åt personer som redan har en diagnos eller avsluta försäkringar när människor blir sjuka, att unga vuxna får omfattas av sina föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att de statliga försäkringarna för pensionärer (Medicare) och låginkomsttagare (Medicaid) utvidgas. Dessutom har varje delstat uppmanats att skapa en sorts sjukvårdsförsäkringsbörs. Amerikaner ska i sin deklaration kunna påvisa att de har försäkring, annars hotar böter, enligt lagen.

Republikanerna har kritiserat Obamacare som onödigt komplicerad, kostsam och en "jobbdödare" för småföretagare. Ett av president Donald Trumps mest framträdande löften var att riva upp och ersätta den.

I början av mars presenterade Republikanerna sitt förslag till ersättning, kallat "The American Health Care Act". Den behåller populära delar ur Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter med en diagnos. Men den tar bort beskattningar av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Och försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier. Grunden i det nya förslaget är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst — pengar som ska användas för försäkringsköp.

Under försöken att komma överens har representanthuset enats om några sista minuten-ändringar i förslaget.

Källor: Columbia University, The New York Times, kongressens budgetkontor, Healthcare.gov, Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista