Svensk-somalier samlar in pengar till torkans Somalia

1:52 min

Den svåra torkan i Somalia har gjort att många svensk-somalier nu engagerar sig för att hjälpa till att lindra nöden i sitt forna hemland. Runtom i Sverige har privatpersoner dragit i gång insamlingar till stöd för torkans offer.

En av dem som samlar in pengar är Khadra Alasow i Göteborg.

– Hundra kronor vill jag ha av dig, säger Khadra till en man som på väg in i livsmedelsbutiken inne i köpcentret på Rymdtorget i Bergsjön i Göteborg. "100 kronor, säger du?", svarar han och försvinner i butiken.

Det var för två veckor sedan som Khadra Alasow drog i gång sin insamling. Hon gjorde det, säger hon, för att själv ha koll på hur pengarna används.

– Det finns massor av somaliska föreningar. Men jag vill med mina egna händer samla in pengar som jag vet kommer gå till drabbade, säger Khadra.

I fler än tio svenska städer har svensk-somalier startat insamlingar till stöd för de drabbade i svårt torkdrabbade Somalia, där halva befolkningen i dag är i behov av hjälp med livsmedel. I bland annat Umeå, Borlänge och Växjö pågår insamlingar. Också i Linköping, där Ayaan Goobo bor. På drygt två veckor har hon samlat in 220 000 kronor:

– Det kommer att samlas in mer i fysiska insamlingar, där folk kanske bakar och lagar mat, och kanske säljer kläder. Men än så länge är det folk som skickat pengar.

I köpcentret i Bergsjön i Göteborg kommer den medelålders mannen tillbaka och stoppar ned en hundralapp i Khadras plastkasse. Hans 9-åriga dotter Sahra har en femma i handen, hon skulle ha köpt en klubba och tuggummi för den, berättar hon, men nu lägger hon ned den i kassen.

– Jag hoppas att de kan köpa lite bröd och lite vatten så de kan överleva, säger hon innan hon går vidare, säger Sahra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista