Demonstration i Minsk.
En av många demonstrationer som hållits i Minsk under senare tid. Foto: Sergei Grits/TT

Planerad demonstration i Minsk förbjuds

Presidenten har hotat dem som tänker demonstrera i dag
1:19 min

Oppositionen i Minsk väntas samlas till en ny protest i dag. Läget är spänt, missnöjet är landsomfattande och det är de största protesterna i Vitryssland på många år.

– Vi har inte några pengar, vi kan inte leva utan pengar och arbete, så vi protesterar, sa en demonstranterna i staden Slonim, som ligger i sydväst.

Varje helg har det varit protester i städer runt om i Belarus, Vitryssland. Allt började med den så kallade "parasitskatten", där arbetslösa och deltidsanställda måste betala 200 dollar om de inte registrerar sig som arbetslösa.

Trots att lagen tillfälligt drogs tillbaka av den auktoritäre presidenten Aleksander Lukasjenko har de landsomfattande protesterna fortsatt.

Mer än 300 aktivister, oppositionella och journalister har gripits de senaste två månaderna. Inför dagens protest i huvudstaden Minsk har säkerhetstjänsten KGB gripit 26 aktivister och säger sig ha hittat vapen vid husrannsakningar.

I går greps tillfälligt utländska reportrar i Minsk när de intervjuade oppositionspolitiker. Franska tv-kanalen France24, ukrainska och polska reportrar kvarhölls tillsammans med vitryska, belarusiska, reportrar i några timmar "för att kontrollera deras identitet".

Lukasjenko har hotat dem som tänker demonstrera och Minsk stad har förbjudit demonstrationen i dag. Men att stoppa dagens protest kan få konsekvenser för relationen till EU.

Lukasjenko har genom att släppa politiska fångar och löften om reformer fått EU att upphäva sanktionerna mot landet.

Människorättsorganisationen Amnesty och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har manat regimen att tillåta en grundlagsenlig rätt för oppositionen att protestera.

Mer om Vitryssland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".