Hundratals civila befaras ha förlorat livet i USA-ledda bombattacker.
Hundratals civila befaras ha förlorat livet i USA-ledda bombattacker. Foto: Felipe Dana

200 civila kan ha dödats i USA-ledda attacker i Irak

FN förstummat av uppgifter om civila offer
1:35 min

Den amerikanska militären bekräftar nu i ett uttalande att man "på Iraks begäran attackerat IS-mål den 17 mars på den plats i västra Mosul där civila offer har krävts".

Det är i ett regnigt västra Mosul som civila, räddningsarbetare och militärer gräver i det som en gång var hus. Nu är det bara betongklumpar kvar i stora högar på marken. Under allt bråte ligger människor. En bild som den kurdiska tv-kanalen Rudaw filmat visar hur en hand från ett barn sticker upp ur betongen, den rör sig inte.

IS har samlat ihop mängder av civila och håller dem som mänskliga sköldar.

Jag har hört otaliga vittnesmål om hur människor från hela bostadsområden tvingas in i byggnader som IS använder som krypskyttenästen eller stridspositioner.

Enligt lokala medier ska de USA-ledda flygstyrkorna i veckan ha träffat något slags sprängämnen eller ammunitionsförråd i ett bostadsområde i västra Mosul. Något som nu alltså bekräftas av USA. 

En utredning har nu inletts av den amerikanska militären för att utröna vad som skett, rapporterar Reuters.

Tre större bostadshus förstördes i den kraftiga explosionen och i byggnaderna fanns enligt lokala uppgifter omkring 200 civila.

Om dödstalet stämmer rör det sig om det största antalet civila som dödats i flyganfall sedan USA attackerade Irak 2003. Den USA-ledda flygkoalitionen har inlett en utredning av händelsen.

En FN-talesperson i Irak säger att man är förstummade av uppgifterna och uppmanar alla parterna i konflikten att göra mer för att skona civila liv.

Jag har tidigare hört civila berätta om flygattacker mot civila mål i Mosul, där den USA-ledda flygalliansen inte varit medveten om – eller valt att inte skona – civila som hålls i byggnader av IS.

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".