Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Demonstranter i Rom.
1 av 2
Demonstranter i Rom. Foto: Ci Holmgren/Sveriges Radio
Demonstranter i Rom.
2 av 2
Demonstranter i Rom. Foto: Ci Holmgren/Sveriges Radio

Flera demonstrationer i Rom på EU:s 60-årsdag

Susanne Palme rapporterar från Rom
2:03 min

Ett tryggt, socialt, blomstrande och starkare Europa. Det är vad 27 EU-ledare skrev under på, när de i samband med unionens 60-årsfirande samlades på Capitolium i Rom idag.

Samtidigt samlades mängder av människor på Roms gator för att demonstrera mot Eurosamarbetet.

Den 28:e EU-ledaren, Storbritanniens premiärminister Theresa May, stannade hemma eftersom britterna beslutat att lämna unionen.

Ekots Susanne Palme var på plats i Rom vid dagens ceremoni. Hon beskriver det som en ganska känslosam tillställning:

– Flera av ledarna talade om sina personliga erfarenheter av andra världskriget, och man manade européerna att stå emot den växande nationalismen i Europa. Budskapet har utan tvekan varit att förmedla enighet, alltså att de 27 kvarvarande EU-länderna står enade trots att Storbritannien nu lämnar EU. Man återvänder till EU:s vagga kan man säga, för att få inspiration och för att försöka blåsa nytt liv i det här ganska omstridda politiska projektet.

– Men bakom den här enade fasaden så finns det stora meningsskiljaktigheter mellan EU-länderna i synen på EU och hur man ska gå vidare. Vissa vill bromsa, vissa vill backa, andra vill gå snabbare fram, säger Susanne Palme.

Polen och Grekland är två länder som först hade betänkligheter kring formuleringar i Romförklaringen, som den nya deklarationen heter.

Klockan 11.45 skrev dock alla till slut under, till ljudet av stora applåder. Händelsen utspelade sig i samma rum som Romfördraget undertecknades för sextio år sedan. Det är det fördraget som utgör grunden för EU, vid den ceremonin var blott sex ledare närvarande.

Uppmärksammandet av EU:s 60-årsdag tar inte slut efter att deklarationen undertecknats. Från 11-tiden och framåt är minst fyra demonstrationer planerade, och det pratas mycket om risken för oroligheter. Den svenska ambassaden rekommenderar vaksamhet och uppmanar svenskar att undvika stora folkmassor.

Mellan klockan 14 och 19 hålls till exempel marschen "Euro Stop", med kravet att Italien ska lämna euron. Innan den tar vid ska en desto mer EU-vänlig marsch avverkas, för ett federalt mer överstatligt Europa.

Bland demonstranterna för EU hittar vi bland annat italienskan Claudia Snicola. Hon vill se en allians mellan civilsamhället och EU, så att människor känner sig mer delaktiga i EU.

Mer om EU

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".