Bullriga miljöer inget hinder vid nybyggen

1:03 min

Regeringen är beredda att ändra i reglerna om trafikbuller vid nybyggen av bostäder, trots tidigare motstånd. Det sa bostadsminister Peter Eriksson i Ekots Lördagsintervju.

– Om riksdagens majoritet fortsätter att driva den här frågan att man måste göra den här förändringen som de har sagt, ja då står Riksdagen över regeringen, säger Peter Eriksson.

I ett tillkännagivande redan för två år sen krävde majoriteten i Riksdagens civilutskott att regeringen skulle ändra bullerreglerna, så att nya bostäder också ska kunna byggas vid vägar och järnvägar.

Regeringspartierna och Vänsterpartiet var emot. Efter nya påstötningar från civilutskottet är regeringen nu beredd att höja bullergränsen och gå oppositionen till mötes.

På måndag ska bostadsminister Peter Eriksson träffa utskottet.

– Självklart är det så att riksdagens tillkännagivande i längden, om man fortsätter driva frågan på det sättet måste vi göra på det sättet. Men jag tycker att de måste tänka igenom frågan väldigt noga först, för de uppgifter vi får både från hälsovårdsmyndigheter och Boverket är att det här ger marginellt fler bostäder, om man gör de här försämrade bulleråtgärderna, men en sämre boendemiljö för många kanske, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista