Stridbar egyptisk feminist får det alternativa nobelpriset

2:49 min

I kväll kommer en av Egyptens främsta feminister, Mozn Hassan, att ta emot Right Livliehoodpriset - det som också kallas det alternativa Nobelpriset. Priset delas ut i Kairo ikväll eftersom Mozn Hassan belades med reseförbud inför den egentliga prisceremonin i Stockholm i november. Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat henne.

Mozn Hassan räknar upp det hon är anklagad för: förtala Egypten, sprida falsk information om sexuellt våld i Egypten och att uppmuntra oansvarig frigjordhet, som det heter – något som kan utvecklas till den i det här fallet absurda anklagelsen uppmuntran till prostitution.

Förutom reseförbud har Mozn Hassan och hennes organisation Nazra, centrum för feministiska studier, fått alla sina tillgångar frusna.

Detta är något som drabbat flera kända egyptiska människorättsaktivister och organisationer och Mozn säger att det är myndigheternas försök att peka ut dem som utländska agenter.

– Man förtalar oss inför allmänheten genom att hävda att vi bara jobbar för pengar, utländska pengar, som tjänar utländska intressen, eftersom det ofta är länder som Sverige, Norge, Nederländerna och Tyskland som stödjer grupper som arbetar för kvinnors rättigheter.

Mozn Hassans organisation har lagt ner ett stort arbete på att dokumentera och hjälpa offer för sexuellt våld, särskilt alla de kvinnor som utsattes för gruppvåldtäkt på Tahrirtorget. De har fått juridisk, medicinsk och psykologisk hjälp och Nazra har försvarat dem mot de föreställningen att kvinnorna hade sig själva att skylla.

– När sexuellt våld utreds i Egypten är de vanligaste frågorna: vad hade hon där att göra? Och vad hade hon på sig? säger hon.

Kraftåtgärderna mot civilsamhället i Egypten gör att utrymmet för kritik och debatt i det offentliga rummet ständigt krymper.

Och till och med organisationer som ägnar sig åt renare vatten i byar stämplas som utländska agenter. Unga politiska aktivister döms till fängelse, medan den förre diktatorn Mubarak just frisläppts.

– Myndigheterna lever i illusionen att det var vi, de onda aktivisterna, som genomförde revolutionen, enbart vi - som om det aldrig funnits något genuint missnöje i Egypten, säger Mozn Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista