M lovar nya jobb och sänkta skatter

2:16 min

En halv miljon fler jobb och fler utrikes födda i arbete. Det är två mål som ska styra Moderaternas politik framöver och som partiledaren Anna Kinberg Batra framförde i sitt tal till partivänner idag.

– Jag tror att det är det väljarna efterlyser också; Sverige har problem som behöver lösas och hur ska det gå till? Det kan vi moderater bara svara bättre på och det börjar med jobben.

Några nya förslag på hur en halv miljon fler jobb ska skapas till år 2025 och det andra målet, att halvera klyftan i sysselsättningsgrad mellan utrikes födda och infödda presenterade Anna Kinberg Batra inte idag.

Snarare var andemeningen i hela talet kända moderata ståndpunkter som höga krav, exempelvis på utrikesfödda att få ett jobb, frihet genom sänkta skatter, ett bidragstak.

Och just moderaternas ideologiska grund i liberalism och konservatism har det talats för lite om anser Anna Kinberg Batra, och det var långt innan hon blev partiledare:

Efter en tid av kraftigt ras i opinionen tror Anna Kinberg Batra att det här kan vända siffrorna uppåt igen:

– De här grundläggande värderingarna talade vi alldeles för lite om under åren i regering. Vi slarvade med det, men det gick bra ändå för vi hade ju en så bra statsminister, finansminister och utrikesminister, för att nämna några. Och det stämmer. De var mycket bättre än dem vi har nu.

Anna Kinberg Batra har ju kritiserats för att vara otydlig, särskilt efter beskedet i januari om att vilja gå fram med en alliansregering före valet och att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna i utskotten.

Vid ett tillfälle i talet nämnde Anna Kinberg Batra den kritiken och betonade att det inte är aktuellt med ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Så frågan är om det blivit klarare nu.

Vi hör två av dem som lyssnade på talet. Leo Smidhammar från Danderyd och Gustav Holmgård från Karlstad:

- Vissa vet inte om vi ska samarbeta med dem eller inte men det är inte det som är frågan. Vi ska inte samarbeta med dem utan det är bara att vi ska diskutera frågor med dem, säger Gustav.

Förtydligades det i det här talet?

– Ja det tycker jag absolut.

- Jag tror fortfarande att det kommer undras över hur man tänkte eller tänker.

Så just det blev inte tydligare?

– För oss som satt här blev det tydligare men inte för alla där ute.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista