Fredsamtal fortsätter medan striderna eskalerar

1:57 min

I Genève har de FN-ledda fredssamtalen om Syrien återupptagits i veckan.

Men samtidigt som det diskuteras möjliga lösningar har våldet inne i Syrien eskalerat, rapporterar vår korrespondent.

Till en början var offensiven framgångsrik för rebellerna, innan regeringsarmén lyckades trycka tillbaka angriparna.

Samtidigt har våldsamma strider brutit ut norr om Hama och regeringsstyrkorna har tvingats backa och släppa byar de kontrollerat till en al-qaidaledda grupp.

Minst 10 000 människor har tvingats fly från striderna.

Det är inte ovanligt att våldsamheter blossar upp inför fredssamtal. Parterna vill ofta skaffa sig bättre utgångspunkt inför eventuella avtal.

En talesman för en av de största rebellgrupperna sa också att de uppblossade striderna är ett bevis på att oppositionen fortfarande har möjlighet att överväga en militär lösning på konflikten.

FN-medlaren Staffan di Mistura har vädjat till garanterna för den senaste vapenvilan, Turkiet, Ryssland och Iran att försöka se till att den bevaras.

Oppositionsrepresentanter diskuterade i går med FN-medlarna hur en övergångsregering i Syrien skulle kunna se ut.

En fråga som är av ringa intresse för regerings-representanterna, som istället vill prata om hur man bekämpar terrorism.

Och man ska ha klart för sig att regeringsarmén är de som med hjälp av sina allierade vunnit de största striderna på marken i över ett års tid nu.

I Genève finns representanter för både den syriska regeringen och för oppositionen, men några direkta samtal lär inte bli aktuella.

I stället får FN-medlaren Staffan de Mistura som vanligt flänga in och ut ur hotellrum där de olika delegationerna sitter.

Den syriska regeringen vill att samtalen fokuseras på terrorism, medan rebellgrupperna vill tala vapenvila och belägringar.

Det här är den femte rundan Genevesamtal, det finns inte mycket som talar för framgång, men det är iallafall ytterligare ett allvarligt menat försök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista