Värmerekord i Uppsala – snöstorm i norr

Mars månad — men redan sommartemperaturer. Och ett dundrande rekord. Under söndagen spräcktes värmerekordet från 1739 i Uppsala — hela 19,9 grader uppmättes.

– Det är den högsta marstemperatur som uppmätts sedan mätningarna startade, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Förra rekordet för staden låg på 19 grader blankt och Uppsala var också varmast i hela landet under dagen.

Minst ett till rekord har registrerats och det var i Stockholm där kvicksilvret kröp upp mot 18-gradersstrecket klockan 18 på eftermiddagen. Därmed slog man 1968 års rekord då det var 17 grader varmt i mars. Men blåsten förtog en del av värmekänslan.

En rad onormalt höga temperaturer för årstiden har dock registrerats under söndagen. Orter som haft 19 grader är bland andra Torsby, Arvika, Västerås, Arlanda. Den varma luften har letat sig hit från Norge, vars sydliga delar har haft närmare 21 grader.

– Dels värmer solen på och dels har vi varm luft som värmer på som en kil från Norge. När det blåser västvindar över norska fjällen, vilket det gjort i dag, då torkar luften och blir torrare och varmare, säger Fougman.

Värmen kommer att hålla i sig även under måndagen men mattas av framåt kvällen.

Men vädermässigt är Sverige ett delat land — åtminstone vad gäller väderrelaterade varningar.

I norr, från Jämtland och Västernorrland och norrut, klass 1-varnar SMHI för mycket hårda vindbyar. I fjälltrakterna faller dessutom nederbörd i olika former.

I byarna har storm uppmätts. Blåsten mojnar under söndagskvällen bara för att slå till igen på måndagen.

I söder, från Dalarna och Gävleborg och söderut, råder klass 1-risk för gräsbränder, Halland och Västra Götaland undantaget.

Det är fjolårsgräset som riskerar att antändas och om man tänker elda utomhus gäller det att vara försiktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista