Kinas premiärminister Li Keqiang och Australiens premiärminister Malcom Turnbull
Kinas premiärminister Li Keqiang och Australiens premiärminister Malcom Turnbull Foto: David Gray/TT

Nytt kolprojekt mellan Kina och Australien

Kinesiska delen värt 40 miljarder kronor
1:35 min

Kinas premiärminister Li Keqiang lämnade Australien igår efter ett femdagars besök. Båda länderna måste förändra sitt kolberoende på grund av klimatförändringar, trots det planerar de ett nytt stort gruvprojekt.

Australiens premiärminister Malcom Turnbull såg mycket nöjd ut efter att ha signerat flera överenskommelser länderna emellan. Ett av avtalet handlar om att Kina ska bygga järnväg och en hamn i nordvästra Australien där ett nya zeeländskt företag ska öppna en stor järnmalmsgruva. Den kinesiska delen av bygget är värt motsvarande över 40 miljarder kronor.

Just Australiens nordvästra delstat tillsammans med Queensland har de senaste fem åren tappat nästan vart femte jobb inom gruvindustrin. Så de tillskott med 3 300 arbetstillfällen under byggtiden och därefter 900 jobb är välkommet. Australiens gruvbom, inom främst kolsektorn, anses vara över och regeringen räknar med en ytterligare minskning med 14 procent av arbetstillfällena där fram till 2020.

Ett skäl till den fortsatta nedgången är att Kina vill minska sin kolanvändning för att gå över till mer förnybara energikällor. Japan och Kina är de största importörerna av australiskt kol.

Minskningen beror även på att Australien den närmaste åren kommer tvingas att stänga flera av sina kolkraftverk. De är gamla, byggda på 60-70 talen och det anses vara allt för dyrt att rusta upp dem. Till exempel stängs Hazelwood i delstaten Victoria i slutet av denna månad och cirka 1000 människor förlorar sina jobb där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".