Anke Rehlinger
Anke Rehlinger Foto: Boris Roessler/TT

Besvikelse i SPD efter delstatsvalet

Anke Rehlinger "Det är inte lätt att stå här"
1:53 min

För socialdemokraterna blev delstatsvalet i tyska Saarland inte som man tänkt sig. Partiet hade hoppats att den sympativåg som rullade igång efter Martin Schulz utsågs till ny partiledare skulle ge betydligt större utdelning.

– Det är inte lätt att stå här, sa socialdemokraternas toppkandidat i Saarland inför sina anhängare.

SPD backade visserligen bara en procentenhet, till strax under 30 procent av rösterna. Men Anke Rehlinger och hennes partikamrater hade hoppats kunna fira ett betydligt bättre resultat i det första av en rad val som kulminerar i förbundsdagsvalet i september.

Berusningen som partiet upplevt sedan utnämningen av Martin Schulz till ny partiledare och kanslerkandidat i januari, ledde istället till en första baksmälla. De första slutsatserna som dragits handlar om att väljarna vände sig mot en potentiell koalition mellan SPD och vänsterpartiet Die Linke. Det är ett budskap som också kommer att påverka diskussionerna om möjliga regeringsalternativ i Berlin efter valet i höst.

I västra Tyskland anses Die Linke, som ursprungligen består av delar av det tidigare socialistpartiet i DDR, av många fortfarande som allt för kontroversiellt för att kunna ingå i en regering.

Kristdemokraternas överraskande stora seger i Saarlandvalet ses främst som den sittande premiärministern Annegret Kramp-Karrenbauers förtjänst. Hon var tydligt tagen av det övertygande resultatet, en ökning med drygt 5 procentenheter till strax över 40 procent av rösterna, som framför allt hänförs till hennes personliga popularitet.

Efter flera svåra bakslag i delstatsvalen under det gångna året, ger den här framgången också en välkommen positiv start på ett tufft valår för Angela Merkel och hennes parti CDU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".