Elever ber för offren i ett terrorattack i en skola i Karachi i januari 2016. Arkivbild: Fareed Khan/TT.
Elever ber för offren i ett terrorattack i en skola i Karachi i januari 2016 (arkivbild). Foto: Fareed Khan/TT.

Miljontals barn i Pakistan kan inte gå i skolan

Många skolor öppnar aldrig igen efter en attack
1:19 min

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppskattar i en ny rapport att cirka 25 miljoner barn i Pakistan på grund av extremistattacker inte kan gå i skolan.

Attacker från talibaner och andra militanta grupper har haft en förödande inverkan på utbildningen i Pakistan som i sin tur har en långsiktig negativ effekt på utvecklingen i landet, skriver organisationen.

I december 2014 utförde talibanerna ett av sina värsta dåd då man gick in och sköt besinningslöst i en skola i Peshawar. Över 140 dog, de flesta barn.

Efter dådet satte premiärminister Nawaz Sharif upp ett 20-punktsprogram för att bekämpa terrorismen men inte en punkt handlade om att göra skolorna mer säkra.

Den globala koalitionen för att skydda lärosäten har konstaterat att det mellan 2009 och 2012 utfördes minst 838 attacker mot skolor i landet.

Human Rights Watch har intervjuat 48 lärare, elever och annan skolpersonal samt kartlagt flera attacker. Och det finns ett mönster, enligt människorättsgruppen, att det främst är flickor och unga kvinnor som attackeras.

När Malala Yousafzay utsattes för ett mordförsök 2012 när hon var på väg till skolan fick världen upp ögonen på hur utsatta de pakistanska barnen var.

– Vi kräver att regeringen och det internationella samfundet gör något för att göra skolorna säkrare, sa fredspristagaren Malala återigen efter attacken i Peshawar.

Men, skriver Human Rights Watch, Pakistan har misslyckats med det och många skolor öppnas aldrig igen efter en attack och barnens utbildning avbryts.

Och de ansvariga ställs sällan inför rätta.

I juni 2015 kom det till exempel fram att 8 av de 10 som greps och var ansvariga för mordförsöket på Malala friades i rätten trots att de erkänt inblandning.

Och när det gäller Swatdalen, varifrån Malala kommer, så har talibanerna fortfarande greppet och tillåter i mycket liten skala att flickor får gå i skolan där.

Attacker mot utbildning ger inte enbart effekt på barnen utan är negativt för hela Pakistans utveckling, skriver Human Rights Watch.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".