Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Foto: Janerik Henriksson/TT, Noella Johansson/TT

Regeringen släpper på bullerkrav

"Det är med tveksamhet vi gör förändringen"
1:48 min

Regeringen ska tillåta att bostadshus byggs i bullrigare områden. Det här är något som Alliansen länge krävt och i dag fick man igenom sina krav i ett möte med bostadsminister Peter Eriksson.

– Jag känner mig belåten med hans besked. Jag känner mig belåten med att han också ser att det finns uppsidor och vinster att göra med att förändra buller-riktvärdena, säger Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson för centerpartiet

Frågan om buller utanför bostäder har blivit en politisk stridsfråga där Alliansen vid två tillfällen riktat så kallade tillkännagivande mot regeringen och krävt att bullergränsen utanförbostäder ska höjas från 55 till 60 decibel.

Men vad är egentligen problemet med att det bullrar utanför ett bostadshus?

– Det ökar förekomsten av stresshormon, som i sin tur kan ge hjärt- kärlssjuklighet som högt blodtryck och hjärtinfarkt, säger Greta Smedje, sakkunning på Folkhälsomyndigheten.

Sömnen påverkas också negativt säger Greta Smedje och fortsätter:

– Dessutom är ju naturligtvis många som upplever att buller är störande och påfrestande i vardagsaktiviteterna, säger Greta Smedje.

Regeringen har tidigare begärt en utredning i frågan av Boverket, som kom fram till att ökade tillåtna bullernivåer inte skulle ge så många fler bostäder. Men efter att begärt in fler synpunkter och ställd inför ett ökat politiskt tryck i Riksdagen, har bostadsminister Peter Eriksson (MP) idag allstå bytt fot i frågan. Regeringen höjer nu riktvärdena från 55 dB till 60 dB och enligt Peter Eriksson säger att de nya reglerna ska börja gälla redan från den 1 juli i år.

– Det är med tveksamhet vi gör förändringen, men vi gör den ändå. Dels för att det är viktigt att vi bygger fler bostäder, men också för att riksdagens majoritet entydigt framhärdar att man vill göra de här förändringarna, säger Peter Eriksson (MP).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".