Miljontals människor i Jemen är i behov av humanitär hjälp.
Foto: Ahmad al-Basha/AFP/TT

Fler barnäktenskap i krigets spår i Jemen

En av de värsta hungerskriserna i världen
1:15 min

Två år av krig i Jemen har skapat en av de värsta hungerskriserna i världen, enligt Unicef. Svårigheter att klara försörjningen tvingar in allt fler barn i äktenskap, eller strider, enligt FN:s barnfond Unicef .

När kriget i Jemen nu går in på sitt tredje år, blir situationen allt mer akut för många av landets barn, som förutom våld drabbats av sjukdomar och brist på mat.

Knappt en halv miljon av barnen är undernärda, och tio miljoner är i behov av humanitär hjälp, skriver FN:s barnfond Unicef i en ny rapport, som varnar för att landet står på randen till svält.

Men barnen drabbas även på andra sätt – konflikten har bidragit till allt fler barnäktenskap när familjer försöker underlätta sin försörjning, rapporterar Unicef. Numera gifts två tredjedelar av flickorna bort före 18 års ålder, tidigare var det runt hälften.

Dessutom rekryteras allt fler pojkar som soldater av de stridande parterna. Antalet barn som används i den väpnade konflikten har nästan fördubblats under det senaste året, med nästan 1 600 bekräftade fall.

I går, på tvåårsdagen av krigsutbrottet, fyllde demonstranter gatorna i huvudstaden Sanaa. Demonstranterna, som är lojala med de iranstödda Huthirebellerna som kontrollerar huvudstaden, höll upp plakat med uppmaningar om att uthärda fram till slutet.

Söndagens protest var den största sedan den saudiledda koalitionen inledde bomboffensiven mot Huthirebellerna – en konflikt som hittills kostat över 10 000 människoliv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".