Brand på Norra Grängesbergsgatan.
Branden skedde tidigt på morgonen. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio

Man åtalas för terrorbrand i Malmö

Försvarsadvokat: Det är fel, helt enkelt
1:51 min

En 30-årig man åtalades i dag för mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö i oktober förra året. Åklagare anser att mannen är en del av IS.

Det var vid 17.30-tiden på morgonen den 11 oktober förra året som det började brinna i lokalen, där en shiitisk förening håller till. Branden startade genom att någon kastade brandbomber mot byggnaden. Räddningstjänsten var snabbt där och skadorna blev begränsade. 

Chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström som i dag åtalade en 30-årig man för mordbranden, alternativt för terroristbrott anser att det finns bevis för att mannen är en del av IS. 

– Det är lite olika konversationer med olika personer som vi ska titta på i samband med huvudförhandlingen där jag menar att det finns utrymme för att tolka det som sägs som band till IS och att det här har skett inom ramen för den kamp de för, säger Agneta Hilding Qvarnström.  

Den 11 oktober förra året var Ashura-dagen, som är den största sorgedagen för shiamuslimer. Det hade varit folk på plats i lokalen på kvällen före. Enligt Agneta Hilding Qvarnström var syftet med branden att skrämma shiamuslimer. 

Den 30-årige mannen förnekar brott och även att han skulle vara en del av IS. Enligt hans advokat Lars Edman stämmer det dock att han inte gillar shiamuslimer. 

– Han är som åklagaren påstår sunnimuslim själv och han är inte förtjust i shiamuslimer, men han har ingen anledning att ge sig på dem på det här sättet. Det är fel, helt enkelt enligt hans uppfattning, säger Lars Edman.  

Den 30-årige mannen var i Malmö den här dagen för att hälsa på släkt. Hans mobiltelefon fanns i området där den shiitiska lokalen finns, men han förnekar alltså helt brott. 

Det finns inte någon som har sett honom kasta brandbomber, istället anser Agneta Hilding Qvarnström att det finns en rad omständigheter som visar att han är skyldig.   

– Det får bli en samlad bedömning av all den bevisning som läggs fram som jag menar pekar på att den här mannen ifråga är den som har satt lokalen i brand. Men det är självklart upp till domstolen att avgöra om bevisningen räcker för fällande dom, säger Agneta Hilding Qvarnström. 
  
Rättegången i Malmö tingsrätt inleds på fredag och beräknas pågå i sammanlagt tre dagar. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".