Vårdförbundet vill organisera om vården

Vårdförbundet föreslår en ny organisation för vården som skulle göra den utlovade vårdgarantin överflödig. Den av både oppositionen och regeringen utlovade vårdgarantin döms ut av förbundet.
Både regeringen och de borgerliga partierna har ju som vallöfte att införa en vårdgaranti som innebär att man ska bli behandlad inom tre månader. Men en sådan vårdgaranti skulle ändå inte fungera, säger vårdförbundets ordförande Eva Fernvall. - Inte dagens system, nej. Det fungerar inte att bara genomföra det i dagens system. Delas upp i två delar Vårdförbundets förslag går i korthet ut på att vården delas upp i två delar - närvård och högspecialiserad vård. Inom närvården ska 90 procent av alla behandlingar klaras av. Det innebär att jämfört med dagens primärvård med husläkare och vårdcentraler så skulle den här nya närvården få betydligt mer resurser och ta hand om mycket av det som idag sköts på sjukhusen. Resurerna ska också användas bättre, anser Vårdförbundet som vill att till exempel skolsjukvård och företagshälsovård mer knyts till den vanliga vården. Fördelen för patienten är att han eller hon bara behöver vända sig till ett ställe. Vill att staten finansierar specialistvård Den högspecialiserade vården, som ytterst få patienter är i behov av, ska istället koncentreras till färre plater än idag för att på så sätt kunna bedrivas så effektivt som möjligt. Vårdförbundet menar att därför borde den högspecialiserade vården också vara statligt finansierad, och inte som idag en angelägenhet för ett enskila landsting.
Johan Prane, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".