Flera länder motsätter sig samtal om kärnvapenförbud

1:58 min

I dag startade samtalen för att få till ett globalt kärnvapenförbud i FN:s generalförsamling. Över 100 nationer deltar, men flera länder - däribland USA, Frankrike och Storbritannien - valde att bojkotta samtalen.

Några minuter innan samtalen skulle börja höll USA:s FN-ambassadör Nikki Haley en presskonferens utanför ingången till generalförsamlingens mötessal.

Haley sa att hon inget hellre önskade än ett kärnvapenförbud, men att det inte var realistiskt.

– Finns det någon som tror att Nordkorea kommer att gå med på ett förbud, sa hon, Nordkorea kommer jubla och för oss skulle det bli det farligare.

Vid sin sida hade Nikki Haley ambassadörerna för kärnvapenmakterna Storbritannien och Frankrike som också valde att bojkotta samtalen.

De tre ambassadörerna var eniga om att ett förbud inte skulle fungera och att det krävs en annan metod för att för att få bort kärnvapen från världens vapenarsenaler.

Sverige har tillsammans med bland annat Mexiko och Brasilien varit drivande i att få igång samtalen om ett kärnvapenförbud, hundratals organisationer stödjer initiativet.

Beatrice Fihn är chef för International Campaign to Abolish Nucelar weapons.

Enligt Fihn var dagens protest från de tre kärnvapenmakterna ett tecken på att ett samtalen kommer att bli meningsfulla.

– Vi har sett det på andra avtal som till exempel klusterbomber, och jag tror att deras reaktion visar hur oroade de är över den påverkan det kan ha. Annars skulle de aldrig stått utanför och protesterat, säger Beatrice Fihn.

Totalt valde ett 20-tal länder att inte delta i samtalen i generalförsamlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista