AKP och Gülenrörelsen - vad handlar det om?

  • Recep Tayyip Erdogan blir 1994 som medlem i ett islamistiskt parti borgmästare i Istanbul. 1998 döms Erdogan till fängelse i tio månader för religiös uppvigling. Han förbjuds att inneha politiska uppdrag. 2001 tillåts han åter vara politiskt aktiv. Han grundar partiet AKP, Rättvise- och utvecklingspartiet. AKP är idag det styrande partiet i Turkiet.

  • Gülenrörelsen grundas på 1970-talet av Fethullah Gülen. Rörelsen har sysslat mycket med utbildning och hade tidigare nära band till president Erdogan och AKP. Sedan några år tillbaka är de i konflikt med landets ledning.
  • Fredagkvällen den 15 juli 2016 försöker delar av militären i Turkiet att genomföra ett kuppförsök. Under kvällen och natten mot lördag är det oroligt på flera håll i landet, bland annat i Ankara och Istanbul. På lördagen uppger regeringen att man har "full kontroll över situationen".  Nära 300 människor mister livet.

  • President Erdogan pekar ut Gülenrörelsen som ansvarig för kuppen. Gülenrörelsens ledare Fetullah Gülen, fördömer kuppen och förnekar inblandning

  • I Turkiet pågår våren 2017 den största juridiska processen hittills i landets historia. Flera rättegångar pågår samtidigt mot människor som anklagas för delaktighet i kuppförsöket förra sommaren. Totalt har över 40 000 människor gripits eller fängslats misstänkta för inblandning i kuppförsöket eller för att stödja Gülens organisation, som är terrorstämplad i Turkiet. Flera människorättsgrupper och även oppositionspolitiker har anklagat myndigheterna och regeringen för att utnyttja kuppförsöket till att göra sig av med opponenter.

Mer om Erdogans långa arm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".