Man i blå kostym.
Näringsminister Mikael Damberg. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Näringsminister Damberg är nöjd med reglerna om bisysslor

Näringsministern: Man får reda ut vad som hände 2013
1:18 min

Näringsminister Mikael Damberg tycker att regeringens regler om bisysslor är tydliga. Det efter att Ekot berättat att en högt uppsatt tjänsteman på Finansdepartementet också var styrelseordförande i ett bolag som gjort stora och ifrågasatta affärer med pensionsbolaget Allra.

– I dag har vi tydliga regler som säger att man måste godkänna bisysslor som detta om det ska få förekomma, säger näringsministern.

Vad tycker du att departementet ska göra i det här läget?

 Personen i fråga är tjänstledig, så just nu finns det ingenting att göra.

Damberg fortsätter och säger att man snarare får reda ut vad som hände 2013 och vad som låg bakom de besluten då.

Tjänstemannen hade förutom sitt jobb på Finansdepartemnetet styrelseuppdrag i flera statliga bolag.

Samtidigt var han styrelseordförande i Oak Capital som gjorde affärer för hundratals miljoner med Allra, något som var ett av skälen till att Pensionsmyndigheten för en dryg vecka sedan kastade ut Allra från PPM-systemet.

Experter Ekot talat med är kritiska till att departementet inte stoppat tjänstemannen för att inte sätta sig i ett privat finansbolag av det här slaget. Mikael Damberg säger att det här skedde före hans tid och att reglerna för bisysslor skärps under senare tid.

– Finns det en misstänksamhet att det här kan på något sätt dra ned förtroendet – att det uppfattas som att man sitter på dubbla stolar eller att det finns ekonomiska intressen som inte är bra kopplat till att man företräder det offentliga. Då finns det i dag tydliga regler som säger att man måste pröva bisysslor, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".