IS RAQQA
Militäraktion mot IS i Raqqa. Foto: AP/TT.

Stoppade av en damm på väg mot Raqqa

Många problem för militäroperationen
2:28 min

Den pågående militära operationen för att återta den syriska staden Raqqa från terrorgruppen IS fick igår stoppas under flera timmar på grund av en damm. Både IS och syriska myndigheter hade varnat för att dammen skadats i strid och hotade att svämma över eller till och med brista. Men dammen är långt ifrån de USA-stödda styrkornas enda problem.

De USA-stödda styrkorna sa igår att de inte upptäckt några allvarliga skador på Tabqa-dammen och att det inte fanns någon risk att den skulle brista – såvida IS jihadister inte planerade att spränga den, som man sa i ett uttalande.

Men tanken på den katastrof en brusten eller översvämmad damm skulle kunna åstadkomma ledde till obekräftade rykten om att tusentals civila i området flytt, på uppmaning av IS som hävdat att dammluckorna gått i baklås.

Den USA-stödda militära operationen bromsades igår under fyra timmar för att låta ingenjörer inspektera dammen, som är Syriens största och ligger bara 40 kilometer från Raqqa.

Det var IS och den syriska regimen som varnade för att dammen skulle brista. Båda är emot den USA-stödda offensiven mot Raqqa.

För IS kan detta vara den sista striden – terrorrörelsen håller på att förlora Mosul och nu krymper deras territorium runt den så kallade huvudstaden Raqqa i oroande takt.

En avgörande offensiv mot staden kan komma att inledas på allvar inom en vecka, enligt källor.

För den syriska regimens del ser man USAs militära närvaro i norra Syrien som en invasion.

Syrien vill ha en större roll i offensiven mot Raqqa och ser med stor oro på SDF, den allians av kurder och araber som nu planerar offensiven mot Raqqa SDF består tränats av amerikansk militär är en styrka på 50 000 – män och kvinnor. Över hälften tillhör den kurdiska milisen YPG vilket i sin tur lett till allvarliga spänningar mellan Turkiet och USA.

Turkiet ser den kurdiska milisen som en del av PKK. Det vill säga för Ankara är detta en terrorrörelse, medan USA anser att det är den kurdiska milisen som har störst erfarenhet och därför är bäst på att strida mot IS.

YPG kontrollerar redan stora områden i norra Syrien, och förklarade häromdagen att man räknar med att Raqqa ska ingå i kurdiskt territorium efter att IS bekämpats, något som vare sig Syrien eller Turkiet accepterar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".