Liberalerna om Turkiets kartläggning: Fruktansvärt obehagligt

1:05 min

Regeringen bör agera nu, tycker Birgitta Ohlsson (L) efter Ekots avslöjande om att Turkiet kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige som sympatiserar med Gülenrörelsen.

Personer med kopplingar till den turkiska regimen samlar in information om personer i Sverige som sympatiserar med Gülenrörelsen. Något som kan vara brottslighet, enligt Säkerhetspolisen.

En person har också försökt att värva en svensk Gülenanhängare som angivare till Turkiet.

Under förmiddagen är det många som reagerat starkt på Ekots avslöjanden. En av dem är Birgitta Ohlsson (L).

– Det är fruktansvärt obehagligt och utrikesdepartementet bör kalla upp den turkiska ambassadören. Det här liknar ju någon form av olovlig underrättelseverksamhet som riktar sig mot politiska flyktingar och kanske också mot svenska medborgare med turkiska rötter.

Så du menar att Margot Wallström skulle kalla upp ambassadören från Turkiet?

– Absolut och inte minst med tanke på att det kan vara brottsligt. Vi ska inte tillåta ett angiverisystem på svensk mark. Här måste vi vara glasklara.

Det kurdiska riksförbundet har också skickat ut ett pressmeddelande som uppmanar ”den svenska regeringen, underrättelsetjänsten och Sveriges rättsväsende att med omedelbar verkan ta itu med denna fråga och vidta diplomatiska och rättsliga åtgärder för att stoppa den olovliga verksamheten.”

Ekot har sökt Turkiets ambassadör i Sverige, men han har inte velat ge någon intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista