Tyskland varnar regimkritiker som listats av Turkiet

2:01 min

Den turkiska säkerhetstjänsten MIT har lämnat en lista till tysk säkerhetstjänst med flera hundra namn på personer och organisationer i Tyskland som påstås stödja Gülenrörelsen.

Men istället för att ingripa mot dessa personer har tyska myndigheter börjat varna dem för turkiska repressalier.

Detaljerad information om runt 300 personer och 200 organisationer finns i det material som den turkiska säkerhetstjänsten MIT överlämnade till Tyskland för en dryg månad sedan. Det rapporterar det tyska reporternätverk där Süddeutsche Zeitung och public servicebolagen WDR och NDR ingår.

Det handlar om personer med påstådd koppling till Gülenrörelsen, som den turkiska regeringen beskyller för att ligga bakom förra årets kuppförsök. Tvärt emot förväntningarna från turkiska sida är de tyska myndigheter nu framför allt intresserade av hur dessa listor har kommit till stånd.

Mot de registrerade personerna finns inga brottsmisstankar. Istället har myndigheterna börjat kontakta dem för att informera om att de är iakttagna.

– Vi vill uppmana dem att vara försiktiga om de reser till Turkiet eller besöker turkiska beskickningar, säger en talesperson för polisen i delstaten Nordrhein-Westfalen. De riskerar förföljelse från turkisk sida. Det här är särskilt aktuellt nu sedan möjligheten att förtidsrösta om en ny turkisk författning just har öppnats vid Turkiets ambassad och konsulat.

Sedan tidigare riktas spionerimisstankar mot imamer som sänts ut för tjänstgöring i Tyskland av den turkiska religionsmyndigheten. Tysk polis har genomfört husrannsakningar hos minst fyra imamer. De misstänks ha skickat information till Ankara om personer och organisationer som påstås vara Gülenanhängare. De religiösa ledarna hann återvända till Turkiet innan polisen ingrep.

Det finns också medieuppgifter om att anställda vid turkiska konsulat ska ha uppmanat föräldrar och elever i turkiska skolor att ange lärare som uttalar sig kritiskt om president Erdogan.

I Schweiz har en förundersökning nyligen inletts om misstänkt spionage mot turkar som deltagit vid aktiviteter med turkisk koppling vid universitet i Zürich.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista