Kongos regering: Vi har hittat tre kroppar

Kongolesiska regeringens talesman: Identifieringen blir troligtvis klar i dag
2:06 min

Tre kroppar har hittats i Kasai-regionen i Kongo, samma område där en svensk FN-anställd kvinna fördes bort för några veckor sedan.

– Insatserna för att klarlägga vad det är som har hänt fortgår dygnet runt och vi står i löpande kontakt med berörda, både svenska och utländska, myndigheter. För oss är det viktiga nu att FN kan fortsätta sitt arbete på plats, säger Katarina Byrenius Roslund, talesperson för Utrikesdepartementet, till Ekot vid 21-tiden på tisdagskvällen. 

Kommunikationsminister Lambert Mende, den kongolesiska regeringens talesman, uppgav tidigare under dagen för Ekot att tre personer hittats döda.

– Vi fick uppgifter från polisen i går kväll att man i det pågående sökandet har hittat tre kroppar i en grav, nära det område där de försvann. Det är två utlänningar och en kongoles.

Graven ska hittats i närheten av det område där en svenska och en amerikan på uppdrag av FN:s expertgrupp försvann den 12 mars.

Den regionala polischefen har begett sig dit och vi väntar nu på hans rapport. Mende säger att identifieringen troligen kommer bli klar senare idag.

Svenska utrikesdepartementet säger till Ekot att de inte fått någon bekräftelse från Kongo eller från FN-insatsen Monusco.

– Vi har inga uppgifter om identitet och vi har inga uppgifter om att man påträffat den svenska medborgaren, säger Sofia Karlberg från UD:s presstjänst.

Vad har ni för uppgifter?

– Vi vet att FN arbetar på plats med den här frågan och vi bistår FN med det vi kan. Vi har löpande kontakter med dem. I övrigt så har vi inte några uppgifter just nu.

Men vilken information har ni fått från Kongo angående det fynd som man gjort i regionen?

– Det jag kan säga just nu är att vi inte har några uppgifter om identitet eller uppgifter om att man skulle ha påträffat den svenska medborgaren.

Svenskan och amerikanen skulle undersöka uppgifter om massakrer i området kring Tshimbulu i centrala Kasai-provinsen där en våldsam konflikt mellan en lokal milis och regeringssoldater hittills lett till att 400 människor dödats. FN har tidigare anklagat regeringen för att använda övervåld mot milisen, kallad Kamwina Nsapu, som mest agerat beväpnad med enkla hemmagjorda vapen.

Tio massgravar har hittats i området och offren tros vara medlemmar av milisen och andra civila. I februari cirkulerade ett videoklipp på sociala medier som visade soldater som sköt ihjäl obeväpnade i området, även kvinnor och barn.

Relaterat

Mer om Kongo-Kinshasa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".