Erdogans långa arm

AKP-representant: Oskyldiga grips för att tvinga regimkritiker till landet

2:58 min

Turkiet fängslar oskyldiga personer i syfte att tvinga efterlysta regimkritiker tillbaka till landet. Det säger Özer Eken, representant för det styrande partiet AKP i Sverige, i en inspelning som Ekot fått tillgång till.

 – Åker din fru till Turkiet är risken att hon grips 90 procent. De kommer inte att släppa henne heller, kan jag tala om för dig, säger Özer Eken i inspelningen där han försöker värva en svensk Gülenanhängare, som vi kallar Murat, som angivare för Turkiet.

Özer Eken är svensk ordförande för UETD, en internationell lobbyorganisation för det styrande partiet AKP.

Som Ekot berättade i morse är han inblandad i en hemlig kartläggning av oppositionella i Sverige. Framförallt handlar det om personer som misstänks ha samröre med den så kallade Gülenrörelsen.

- Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig, säger Özer Eken i inspelningen. Han erbjuder sig att ta informationen direkt till Turkiets premiärminister, Benali Yildirim, som han känner väl.

Om Murat inte går med på att bli angivare kommer varken han eller hans fru kunna åka till Turkiet igen, framgår av samtalet.

– För några månader sedan har de angivit en kille från Celebli för att vara PKK:are. Mannen har lämnat Turkiet, men hans fru var kvar. Och när hon har försökt resa tillbaks har de gript henne.

Hade han någon koppling till kuppförsöket? frågar Murat.

– Nej, kopplingar till PKK har han. Även Gulenrörelsen är stämplad som terrororganisation nu. Det blir samma behandling. Vet du vad de kommer att göra med dig? De griper din fru för att tvinga dig att åka dit. Kvinnan är helt oskyldig, det är för att få dit dig de griper henne, säger Özer Eken

Hon blir tagen som gisslan? frågar Murat.

– Exakt så, de tar henne som gisslan. Och väntar på att du ska dit, säger Eken.

Özer Ekens uppgifter går i linje med flera tidigare rapporter från oppositionella och journalister i Turkiet.

När vi ringer upp Özer Eken för att konfrontera honom med inspelningen, säger han att det inte är han som talar:

- Det är inte jag, säger han.

Men det stämmer inte. Samtalet går till Özer Ekens telefon och vi har kontrollerat att det är han som talar.

Det här är ingen isolerad företeelse. Enligt Ekots källor är flera företrädare för den turkiska regeringen inblandade i en systematisk kartläggning av regimkritiker i landet. De förs upp på listor över landsförrädare som sedan skickas till maktapparaten i Turkiet. De som hamnar på listorna ka inte återvända till Turkiet, och utsätts ofta för hot och trakasserier i Sverige.

Enligt Lisa Simonsson, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen, kan det här vara olagligt.  

–  Det är vad vi kallar för olovlig underrättelseverksamhet. Om man uppfyller samtliga rekvisit i den paragrafen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista