Många unga i landsvida ryska protesterna

En ovanligt stor del av de gripna är minderåriga
2:31 min

När protester hölls över hela Ryssland i mer än 100 städer i helgen var en stor del unga. Tonåringar som för första gången gick ut på gatan och blev gripna oavsett om de deltog i protesten eller inte.

En av dem som talade i Tomsk var en tolvårig femteklassare.

– Goddag jag heter Gleb Tokmakov och jag går i femte klass, börjar en tolvårig pojke i mössa sitt frimodiga tal vid mötet i Tomsk igår.

"Kom igen Gleb" säger publiken och applåderar.

Gleb vill ha ett systemskifte, han ifrågasätter varför skolan blivit politiserad och en elev straffas om han bara ritar en teckning, som inte är politiskt korrekt.

– Varför följer ingen i vårt land varken grundlagen eller vanliga lagar? Vi måste ändra det, säger han och får fler applåder.

När han säger att det spelar ingen roll om presidenten heter Putin eller Navalnyj får han mothugg.

Protesten i Tomsk och flera andra städer i Sibirien avbröts inte av polis och ingen greps där just då. Men oron finns från människorättsorganisationer att gripanden kommer ske senare av dem som anses vara organisatörer.

I Moskva och städer som Krasnojarsk, Khabarovsk, Jekaterinburg, St Petersburg och Kemerova ingrep kravallpolisen hårt och grep många, som bara kommit för att titta.

En ovanligt stor del av de gripna är minderåriga, en del av dem hade också blivit slagna. De flesta släpptes under natten till idag, men finns nu registrerade i brottsregistret och det kan få senare konsekvenser.

En av de mest ikoniska fotona från protesten i Moskva föreställde teknikstudenten Olga Lozina. I en intervju med oberoende nyhetssajten Meduza berättade hon hur hon greps tillsammans med mamma och en syster sedan de varit på Mc Donalds nära Pusjkintorget. De försökte gå hem, men blockerades av kravallpolisen.

När mamman såg en ung man gripas slumpartat och ifrågasatte det blev hon gripen, sen systern och sist bars Olga iväg av fem kravallpoliser. I intervjun säger Olga att det kändes konstigt, men att de inte använde något våld mot just henne.

Den nya unga generationen, som uppenbarligen deltagit i protesterna är ett nytt fenomen i Ryssland. De har vuxit upp under Vladimir Putins goda år. De lever med internet och tittar inte på stats tv. För dem är Alexej Navalnyjs videofilmer ett uppvaknande.

Filmen om Dmitrij Medvedevs rikedomar, hans vingård i Italien, flera herrgårdar, stora intresse för dyra träningsskor och lyxprylar har setts mer än 12 miljoner gånger på nätet.

Mer om Maria Persson Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".