Margot Wallström: Jag har fört samtal med Turkiets ambassad

0:41 min

Efter Ekots avslöjande om Turkiets kartläggning av oppositionella i Sverige har nu utrikesminister Margot Wallström fört samtal med Turkiets ambassad.

– Vi har haft kontakt med turkiska ambassaden, men vad vi fick för förklaringar vill jag inte gå in på, säger Margot Wallström.

Men hon poängterar att hon ser mycket allvarligt på uppgifterna.

– Om det här stämmer kan det här vara brottsligt. Och det är framförallt för polisen att se till att det undersöks mycket noga, säger utrikesminister Margot Wallström.

Ekot har i dag avslöjat att personer med kopplingar till den turkiska regimen samlar in information om personer i Sverige som sympatiserar med Gülenrörelsen. Något som kan vara brottslighet, enligt Säkerhetspolisen.

En person har också försökt att värva en svensk Gülenanhängare som angivare till Turkiet.

Under förmiddagen är det många som reagerat starkt på Ekots avslöjanden. En av dem är Birgitta Ohlsson (L).

– Det är fruktansvärt obehagligt och utrikesdepartementet bör kalla upp den turkiska ambassadören. Det här liknar ju någon form av olovlig underrättelseverksamhet som riktar sig mot politiska flyktingar och kanske också mot svenska medborgare med turkiska rötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista