En person tar ut pengar i en bankomat med ett bankkort.
Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Svårt för asylsökande att få bankkonto trots jobb

C-ekonom: Viktigt att Bolund ger sig ut i verkligheten
1:46 min

2 000 asylsökande har fått ett bankkonto efter regeringens nya rutiner i juni förra året. Men det är fortfarande många som inte kan sätta in sina pengar på ett konto och det är inte alla banker som erbjuder tjänsten.

Ahmed Abdulrahman som är utbildad programmerare och jobbar på ett it-bolag i Stockholm minns svårigheterna med att bli insläppt i banksystemet.

"Du har ingen giltig legitimation", sa flera banker till den asylsökande Ahmed Abdulrahman när han försökte öppna ett bankkonto i Stockholm efter att ha fått ett heltidsjobb som programmerare på ett it-bolag.

Han har varit i Sverige i ett och ett halvt år och väntar nu på besked från Migrationsverket om att få stanna. Trots att han till slut lyckades öppna ett bankkonto hör han många berättelser om personer som står utan.

I juni förra året tog bland andra Finansinspektionen och bankföreningen fram nya rutiner för att nyanlända ska kunna öppna ett bankkonto i Sverige, trots att de saknar en giltig legitimation.

Men det skiljer sig mellan hur olika banker agerar gentemot asylsökande, fortfarande är det många som inte erbjuder den här typen av tjänster.

Finansmarknadsminister Per Bolund ser den skeva fördelningen men är ändå positiv, framförallt när det kommer till antalet nyöppnade bankkonton.

– Sedan i somras är det 2 000 personer som har öppnat ett konto och det är en väldigt bra början och för dessa 2 000 är det väldigt stor skillnad med att just ha en fungerande ekonomi och kunna börja ett nytt liv i Sverige.

2 000 av?

– Ja, det är ju såklart betydligt fler som har kommit till Sverige så att det är ju bara en början.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådal ser däremot inte skäl till att jubla över siffran på 2 000 nyöppande bankkonto sen i somras.

– Bara den siffran ger ju en fingervisning om hur pass otillräckligt det är eftersom det är tiotusentals flyktingar som behöver ett bankkonto å ena sidan. Å andra sidan har jag själv personligen pratat med folk som sagt att det inte gick att starta bankkonton som det sas. Så jag tror att det är viktigt att Per Bolund ger sig ut och kollar, går igenom hur det här förslaget har slagit ute i verkligheten, säger han.

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".