Ja till ny folkomröstning om självständighet för Skottland

1:31 min

Det skotska parlamentet har ikväll beslutat att kräva en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien.

"59 röster emot, 69 röster för. Förslaget är därmed godkänt", säger talmannen i det regionala skotska parlamentet.

Ledaren för det skotska parlamentet, Nicola Sturgeon, har därmed fått igenom det hon velat, att kräva en ny folkomröstning om att Skottland blir självständigt. Hon är ledare för det skotska nationalistpartiet, SNP.

Anledningen är att Sturgeon vill försöka stanna kvar inom EU, eller snarast möjligt få ett nytt medlemskap. Skottarna röstade med stor majoritet emot det utträde ur EU som nu verkar vara på gång.

Det är regeringen och parlamentet i London som avgör om det får bli en ny omröstning. Men det är mycket sannolikt att Skottland får folkomrösta om självständighet en gång till. Men inte på de villkor Sturgeon kräver. Hon vill folkomrösta innan Storbritannien har lämnat EU om två år. Men premiärminister Theresa May har sagt att det inte kan bli förrän efter utträdet, då skottarna vet hur ett Storbritannien utanför EU kommer att se ut.

Det finns stora frågetecken kring ett framtida självständigt Skottland. Dels är Skottlands ekonomi i dag kraftigt beroende av pengar från resten av landet, dels är det ytterst tveksamt hur EU kommer att se på kravet att få vara kvar i, eller snabbt bli medlem, i EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista