Turkiets ambassadör: Vi sysslar inte med spioneri

3:56 min

Efter Ekots avslöjande om att Turkiet kartlägger oppositionella i Sverige svarar nu Turkiets ambassadör Kaya Türkmen.

– Vi måste göra en skillnad på att samla information och samla underrättelseuppgifter. Det är bara naturligt att ambassaden samlar information om en rörelse som samtidigt är en terroristorganisation.

Gülenrörelsen är anklagad för att ligga bakom kuppförsöket i Turkiet förra året. Rörelsen kallas ofta terroristorganisation av regimen i Turkiet. Men det betyder inte att några individer i Sverige registreras, menar ambassadören.

– Vi samlar bara öppen information. Det finns ingen på ambassaden som sysslar med spioneri, säger ambassadör Kaya Türkmen.

Men personer har sagt att ni samlar in information om personer?

– Det stämmer inte. Vi är inte intresserade av individer, vi är bara intresserad av Gülenrörelsens struktur, deras organisationer och skolor. Och information om dem finns öppet.

Hur samlar ni information om det utan att överhuvudtaget hantera individer?

– Det har jag sagt. Den här organisationen har skolor över hela världen, och det är en inkomst för rörelsen. Det betyder terrorfinansiering.

Samtidigt finns det personer som känner sig oroade, vad vill du säga till dem?

– Om de inte engagerat sig i kriminella aktiviteter har de inget oroa sig för. Oroar jag mig när jag åker till Turkiet? Nej, säger ambassadör Kaya Türkmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista