Özer Eken ändrar sig om inspelning

3:21 min

 I går avslöjade vi i en inspelning hur ordföranden för UETD regeringspartiet AKPs lobbyorganisation i Sverige,  Özer Eken försökt värva en oppositionell som angivare. Eken förnekade att det var han som talade på inspelningen. Nu har han ändrat sig.

I ett pressmeddelande från UETD bekräftas att det är Özer Eken som hörs på inspelningen som Ekots avslöjade på tisdagen. I inspelningen talar  Özer Eken med en anhängare av den av Turkiet terrorstämplade Gulenrörelsen som vi kallat för Murat. Özer Eken försöker förmå Murat att ange personer ur rörelsen som sökt asyl i Sverige:

– Ni vet att jag har långa armar. Jag kan träffa premiärministern och presidenten. Så fort de hör ordet Gülenist angriper dem. Det jag vet är att om du hjälper staten så kommer staten att hjälpa dig, säger Özer Eken.

– Vad kommer de att kräva av mig?, frågar Murat.

– Broder, de kommer att vilja ha all verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig, säger Özer Eken.

– Vad kan vara konkret? frågar Murat.

– De kommer och vilja veta vilka som är här, säger Özer Eken.  

Därefter tar Özer Eken upp några personer som turkiska staten särskilt vill ha tag på. Det handlar bland annat om högt uppsatta personer inom rättsväsendet som flytt landet och sökt asyl någonstans i Europa eftersom de stämplats som Gülenister.

– Om du har konkret information om dessa och kan avslöja dem kan du utnyttja ångerlagen. Det kan jag säga öppet till dig.

– Så jag anmäler att jag har ångrat mig och ger de information de inte har?, frågar Murat.

– Exakt, då kan du dra fördel av ångerlagen. Angående det här, jag åker till Turkiet i april. Då kan jag berätta för dem att det finns en sådan vän, som vill göra vissa saker. Om du säger "ja, jag går med på det", tar jag det direkt med premiärministern.

Enligt Ekots källor är Özer Eken som är personlig vän med Turkiets premiärminister en viktig person i kartläggningen av oppositionella i Sverige, men när vi först frågade honom det förnekade han kategoriskt. Den som tolkar är hans kollega Sabri Karadag.

Om jag säger att vi har sett dokumentation som säger att du är inblandad i det här vad säger du då?

– Du kan inte se något sådant för det finns inget sånt.

Du har inte värvat personer i rörelsen heller som spioner?

– Spioner i Rörelsen? Frågar Sabri Karadag.

Ja.

– Frågan var konstig jag är ingen maffia jag jobbar med det här idéellt och att värva personer hit eller dit aldrig haft intresse för det eller jobbat med något sånt. Vi skulle inte tillåta någon i vår organisation att göra något sådant.

Varför inte det?

– Alltså att kartlägga för vi är bundna till svenska lagar regler.

Man får inte göra så i Sverige?

– Nej svensk lag säger ju att man inte får så varför ska man göra något mot lagen.

När vi några dagar sedan konfronterade Özer Eken med inspelningen förnekade han att det var han.

– Det är inte jag.

Det är inte du?

– Nej. Det är inte jag. 

Men nu har han alltså ångrat sig. Och bekräftar att det är han som hörs på inspelningen och att samtalet ägt rum. Så här står det i pressmeddelandet från organisationen UETD där Özer Eken är ordförande.

"Özer Eken rekommenderade personen att berätta vad han känner till om terroristorganisationen FETÖ för republiken Turkiets stat, och sade att om han bidrar staten me d hjälp så kan han dra fördel av ångerlagen."

I pressmeddelandet nämns dock inte Ekens egen roll. Att han erbjöd sig att föra informationen vidare till premiärministern.

Det står vidare:

"Våra uttalanden har klippts och klistrats på ett sätt som förvränger betydelsen av vad som faktiskt har sagts"

Det stämmer inte. Ekot har haft tillgång till hela samtalet och har på ett korrekt vis skildrat vad som sagts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista